工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
人地Civil 做3,4年都有40k左右啦
叻啲fg做5年野charted埋50k打上
份閪工同樣年資都低過人仲要行頭窄
全香港咪得佢一間半導體設備供應商
本身有家底唔靠份糧去入邊養老唔出番黎就得
所有fg都記住咪撚入ASM呢間閪野 入左包你後悔終生
你個主題明明係起薪7.5萬
點解變咗十年4萬係算係咁
主題個 75k 係for 香港主流discipline 既 工程師(chartered engineer )
唔係個post 叫工程師 就係 chartered engineer
工程師的職責是用科學與數學的知識來設計、建造和維護各種複雜的系統和產品。他們的工作領域涵蓋電子、建造等不同行業,薪酬亦十分吸引。以公務員來說,助理工程師的起薪點是41,400港元,工程師的薪酬由75,585元 至 116,165元,即看下文工程師的學歷要求、職責、晉升前景等資訊。

工程師的工作內容是什麼?

工程師是一個廣泛的職業範疇,他們運用科學與數學的知識來設計、建造和維護各種複雜的系統和產品。他們的工作領域包含軟體、硬體和電氣等不同領域,並在這些領域中擔任不同職責。

香港現時有21個工程界別,分別是:航空、生物醫學、建造、屋宇裝備、化工、土木、控制,自動化及儀器儀表、電機、電子、能源、環境、消防、燃氣、岩土、資訊、物流及運輸、製造及工業、輪機暨造船學、材料、機械、結構。

咩係主流? 上面21個組別?第一段仲係電子排先過建造
乜唔係fg 75k㗎
香港地主流工程=地盤起樓related
其他咩電子 材料 化工? WHO FUCKING CARE
啲非主流discipline engine喺香港揾唔揾到工都成問題
所以大部份grad咗都轉行 基本可以當唔存在
其實政府工程師都有開電子位但比起Civil EE BSE嗰啲少好多
入唔到政府去私人市場月入5xk-6xk已經到頂
香港地主流工程=地盤起樓related
其他咩電子 材料 化工? WHO FUCKING CARE
啲非主流discipline engine喺香港揾唔揾到工都成問題
所以大部份grad咗都轉行 基本可以當唔存在
其實政府工程師都有開電子位但比起Civil EE BSE嗰啲少好多
入唔到政府去私人市場月入5xk-6xk已經到頂
MTR 做signal 啲 電子工程師都係主流

但做到semiconductors 就非主流啦
所以主流係chartered 咗就有7皮野一個月?
有啲中同走去讀nursing都係a0 grad
毒撚去邊都死 俾你入女兒國都冇用
有專業同一技之長養活自己唔洗做窮毒撚咪算唔錯
入咗政府先係
政府E瞓住唔升職都100k max point
出面chartered咗其實先有機會meet到政府E起薪
有冇消息 大師?
話比我萬八,好hard sell 係香港有幾勁。
咁都正常
政府 engineer 要charter 先入到
LFG
有冇新link?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞