工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
75k
一半啦
工程人工高從來都係
不過好撚辛苦咁解
屌你又係呢d垃圾統計, 唔識工程嘅人真係會以為個個職位叫工程師都坐底七萬幾蚊㗎仆街,其實三萬蚊架咋
適合想靠自己改變命運嘅人
三萬蚊,過夜呀?!
係,工程師真係晚晚同你ot 過夜
唉,乜你計三皮咁進取呀?
政府嘅所謂AE,除非係港大讀1st Hon,一般情況冇喺私人市場浸返一定年數,再加識人,真係考個公務員試填個表就逗嗰份糧咩......
青頭做判頭出手當高少少,但我當保守啲乾收銀出價兩皮計,正常時間返八粒鐘,除返開時薪$125,算係咁啦
不過青頭仔最鍾意畀老屎窟當廉價奴隸, 而香港一般公司對OT嘅定義都係好苛刻,就算做夜咗claim的士錢都要限時限刻,O多兩粒時薪變$100,再O再減,多O多減......
點解嗰位作為香港工程界嘅翹楚,唔講埋呢堆參考資料呢?係咪想害人不淺呢?又,佢成日咁推崇政府,點解唔講宣誓會有後果呢?
上次都未同你講完,為保障同行工作時嘅生命安全, HKIE喺呢方面除咗開個記招講口水之外,有咩實際嘢保障到啫?你叫人靠自己改變命運,唔係諗住一入行就叫人入大酒店呀話?
想請教化工, 機械,航空,資訊、物流及運輸、製造及工業 點charter?
FG 50K已經過時,而家係FG 75k嘅年代
75k係有牌
拎正苦嘅人工係度吹
勁仆街昆人讀工程
真多謝水魚
唔好再昆人讀工程啦
香港都係做金融啦
Rm跑下數呃呀婆買基金保險
6皮野一個月
你做水就問你contract野
個個讀緊做緊construction field 嘅都係唔想新人入嚟😂

不過講真正苦唔會請啲好green嘅 SE….所以岀面做左10年8年嘅,入倒去人工都算係幾級跳
身體最誠實
睇標題以為普遍有咁高
原來係公務員
點解做政府同一個位啲人人工可以多一倍?
係咪真係叻過出面既人好多?
咁講啦
希望各位認真工程界係一個好講求人際嘅界別
行業入面嘅老屎忽亦都好講求出身同埋泊碼頭

入到HKU嘅各位首先恭喜你哋
你哋已經達成成為人中之龍嘅第一步
嚟緊幾年請你哋盡能力去識人,幫助你建立好人脈之餘亦可以拎到好多sources幫你攞靚grade
亦都請你好好讀書,拎到first hon同拎唔到係兩個世界

其他U嘅朋友唔好太灰心
認識自己嘅師兄師姐再透過佢哋了解邊間公司會比較多alumni
盡早認清自己career path行少啲冤枉路

至於乜柒distant learning嗰啲請認清自己得做狗呢條路

以上係真心嘅肺腑之言
希望各位睇完記得一定要做
包你畢生受用
RM壓力大到,跑唔夠數做得幾耐?香港緊係做老師好,假期多五天工作,輕鬆上八皮以上。工程係人工高,不過辛苦工黎。
在香港呢啲無希望老人多的地方
最吃香一定係同醫護/護理相關
就算同老人院相關都得
又水人做工程…
It: IT好辛苦underpaid 唔好入it
醫護:醫護好辛苦underpaid唔好入醫護
老師:老師好辛苦underpaid唔好做老師
工程:工程好辛苦underpaid 唔好做工程
會計:會計好辛苦underpaid 唔好做會計

上面講咗咩自己參透下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞