工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
真心唔識
即係上面個數係假定top tier 公司先有?
屌你老母 果d人付出左幾多血汗時間換黎所謂風山水起
同埋所謂風山水起 同d 炒賣投機既比
又係差天共地
風山水起 唔係每個工程師傅想要既
佢地要準時收工 同帶少d老母返工渣
真 移民又易啲 進可攻退可守
考到再講 講到好易入咁
WS2我驚你都考唔到
你睇人好人睇你好
大把行業血汗完都風光唔到
炒賣投機個班一念天堂一念地獄嘅壓力你又頂唔頂到
返大陸做廠啦
lm
係外國工程師吃香好多
但如果移民
你就要預左同啲阿叉鬥
即係3 Idiots嗰啲天才
老師都辛苦其他工唔駛做。
金融都唔係只係一味炒
做後勤甚至risk/compliance嗰班都好穩定
只係忙到仆街又無佣收
有返咁上下年資話知係政府工程師啦

連登仔口中乜都係比狗做
喱係屋企做公屋鍵盤戰士最好做
有番咁上下常識都知
打工仔黎講 工程成行最好得正苦
mtr好極做到工程師max都係得60k
基本上見習果幾年要貼錢做奴隸狗都未必簽比你,成行都係奴隸制一層壓一層,入行後好人都變仆街,完。
醫護同老師較少聽underpaid
一直叫人做雞同鴨
連燈學會支持組織
財源滾滾嘅不歸路
佢哋唔吹,邊度有一車車on鳩仔爭住入嚟做平價奴工
又屈醫護underpaid
醫護最差係做正苦
工程最好係正苦
出黎就point 15定17
屌打連登仔

連登仔aco ca 都爭住屌
[正視聽]其實醫護人工邊忽高
https://lih.kg/2915350

唔係我屈架
連登有過唔只一次呢啲言論
「通過香港工程師學會的專業評估」呢一句,有好多人努力咗十幾二十年,甚至到退休都通過唔到
IT : 會計撚入Big 4考埋牌做幾年升M就年薪輕鬆過百萬 又唔駛日日驚住俾公司裁員 我哋underpaid啦

醫護 :工程班毒撚唔駛返shift對住屎尿血仲飛做幾年考埋個牌入政府未夠三十歲就輕鬆月入十幾萬 我哋underpaid啦

老師:IT狗入GAFA做或開startup喺屋企寫吓code畢業幾年隨時就輕鬆搵過千萬 仲要唔駛夜晚返屋企改薄到星期六日又要帶活動 我哋underpaid啦

工程 :讀唔成書入教大一出嚟就三皮起跳唔升職都七皮max 又唔駛日曬雨淋企喺個site俾上家指住嚟屌 仲可以日日朝八晚四準時放工每到大時大節又有廿鳩幾日假 我哋underpaid啦

會計 :醫護就爽啦 一畢業就有牌個個一出到嚟就閒閒哋都四五皮嘢又唔駛朝九晚十二咁OT 仲要喺公院做幾年轉出嚟私院或者私人執業輕鬆就月入過百萬 考埋專科仲隨時做埋月球人 我哋underpaid啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞