工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
我屌你老母 除咗工程 邊撚個私人工係會咁低人工
醫護老師都有pay scale 會計唔熟唔講
想問一下非三大engine一畢業想入政府/mtr graduate trainee/兩電/煤氣難唔難?
工程狗連紀律部隊散仔都鬥唔贏
講咩自己係專業人士
AECOM Tech D計哂有10
咁撚專業起薪得四皮
你On9?
以前識好多T engine 個個都係減人工入政府
難唔難睇你個人嘅啫
依家fresh chart 私人市埸都40-45k 啦
ICE 成堆 3年charter 喎
passing rate 勁高

40-50k 到頂係 冇牌既價姐

咁公道講句 考唔到牌喺工程真係爭少少
難d
但cu除外
起薪撚有4萬
如果做得兩份mid scale 既intern加second hon 呢?
入唔到係唔係等乞食
其實唔難
Consultant 計
Civil 行scheme 完咗第二年 就做RSS
跟政府point 拎42k
做得RSS ARE 個個都 熟GS 同堆程序
依我所見 正正常常都一兩take pass
之前仲可以zoom Interview

如果佢哋肯上返design office 加到>50k比佢地
而家講緊C+1喎

其實我覺得真係唔算太差
是,我舊公司個廢老就係咁
自己係ME考官之一,成日話佢提上去幾年上charter
結果班大學生跟佢跟到成四十幾歲無一個charter 到
最後間公司俾共產黨買左,然後炒佢
佢臨死前有良心簽左軟件硬件各一個高級經理做charter
兩個都係五十幾就退休
班由廿歲跟佢到四十幾結埋婚生埋仔個仔都讀中學,就咁被騙左一生人乜都無
做撚到甩晒頭髮,ot 到人生得返工
你份人都幾仆街 自己入錯行仲想害埋其他人入去 心地咁差抵你做工程
Software Engineer
呢行真係仆街黎
畢業後頭幾年 如果你遇到班仆街冚家剷公司/老細既話
基本上已經可以準備定轉行了
文科垃圾先會搵萬幾蚊
你老味又水人做工程
講到個個入到政府e咁
基本上正正常常三大grad
完scheme 落過下site
拎住少少source 好易charter
樓主係咪HKIE打手,收撚左幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞