工程師薪酬表2023|起薪點達7.5萬 學歷要求+職責+晉升前景一覽

243 回覆
26 Like 320 Dislike
其實……其實……其實……
現實歸現實,有邊個唔想做Bill Gates?
但全世界又有幾多個Bill Gates?
呢度講清楚畀未揀定未做功課嘅莘莘學子聽,入到港大又要First Hon嘅唔係畀錢就買得到嘅嘢,只要Second up或者其他大學嘅,同一般大學畢業出嚟係捱幾十個寒暑通宵係冇分別嘅!
若要生活好 一定讀工程
香港冇,外國仍然有
所以叫嗰個厚面皮「工程翹楚」組織吓先
workload 太大,做凸左自己post 既野就係underpaid
收工要睇wtsapp 呢類”ot”都係其中一項原因

如果工時只包1至5 既office hour淨做自己duty
上面嗰幾行未必會日日話underpaid
四年 見習完考到牌 每年考一次政府 好彩嘅話考返兩三次就入到 唔好彩可能六七次 直上 professional grade pt 32

比返個年期大家參考 公平啲
Civil 嘅話唔好唔記得一開始比廿個讀master 考ICE
因為HKIE 合格率奇低
屌你,咁仲係到鳩叫工程好差
真係有同學教到做EO 兩年後升埋
語文能力唔夠好嘅做消防做入境啦
希望各位同行 可以為自己工作覺得自豪
我相信大家一齊比百二分努力
client 、老細同外人 都會見到
你呢個係一開始grad 入唔到政府既path
而且完scheme 已經係RSS ARE 拎 42k 跳住point 等入政府
中間仲有機會入政府contract E 拎60k
其實佢定時定候出嚟推廣工程行業真係唔介意㗎
私心啲諗都想有隻左右手幫吓自己吖嘛
但要老老實實有誠信囉
而家叫人宣誓效忠基本法入政府打工喎
工程標準一改再改,個人工作安全毫無保障
就咁水個人入行,萬一畀佢水到嗰個有咩冬瓜豆腐
係咪包起人哋一家大細兼叫嗰個人晚晚報夢搵佢先?
特首起薪點40萬添笑死
你相信?你係習近平呀?行業敗壞就連江澤民翻生都搞唔掂啦!

我老細日日面對住上面出糧嗰個壓力(上市公司主席)
晚晚想放工返屋企湊女都湊唔到呀!
呢位師兄講得岩
其實我每次出post 都有sources
下次我再加多啲comment 提醒返
工程主要係仲要考個19牌
而個19牌嘅passing rate係俾班老屎忽搞到低到唔合理,冇牌又上唔到
明明依家已經缺人到仆街,班L樣仲要搞鳩人
提醒返都要答問題㗎,就住而家咁多同工程相關嘅意外同事故,除咗會長出嚟開記招噏兩句之外,有咩實際嘢可以做,或者做咗呢?

我唔想日日望住個天行街驚中石屎,經過地盆怕冧天秤,搭屯馬綫經過紅磡擔心出軌等等無妄之災喺我或者任何人身上發生
開公司名表揚下
邊間有13個月
邊間有13個月+bonus
邊間profit share比fresh chartered
Ice 每年都去各大公司講考牌passing rate
上年都係51%
BD 處長已經親自跟進
樓宇維修 如果唔係structural element
其實係building surveyor 既專業範圍

近期相繼發生有舊樓石屎剝落事件,發展局局長甯漢豪表示,屋宇署已識別約1000幢狀況緊急樓宇,並會進場維修,其後再向業主收取費用,有項目已經開展,或需時以月計完成。

對於約2700幢樓宇逾期未遵辦強制驗樓通知,甯漢豪說,當中約900幢樓宇的有關業主仍未委任檢驗人員,屋宇署將陸續發出警告信;其餘約1800幢樓宇,署方會促使他們加快展開工程,若發現沒有進展,屋宇署今年底或會考慮提出檢控。

甯漢豪強調,屋宇署會加強執管,促使業主做好修繕;如果業主需要協助維修,當局可提供幫助,包括聯同民政事務總署及市建局,透過系統化機制分享有關資料,更好聚焦協助有需要大廈業主做好維修。
等入政府
入硬嘅話出面仲可以6折人工請人

助理工程師招聘 (土木工程拓展署) (招聘廣告日期: 25/02/2022)
申請人數: 191 / 出席面試: 111 / 發出聘書: 30 (包括Reject Offer的申請人)
工程師招聘 (土木工程拓展署) (招聘廣告日期: 08/10/2021)
申請人數: 744 / 出席面試: 622 / 發出聘書: 36 (包括Reject Offer的申請人)
BD 長已經親自跟進
咁一年可以考 多過一次
50%其實都算高
因為工程有私人公司壓價
護士點都跟政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞