CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
應該係兩條線,AI搞智力,機械人搞勞力,兩樣一齊就搞人
唔明有咩好怕
本身可以用科技做嘅野 夾硬要個人 點進步?
就好似舊時10個人8個係農夫
你怕農夫會失業唔發展機械 依家咪個個日日落田都分分鐘唔夠野食

取代完之後生產力又冇減少
自然多左人可以做D真真正正要用人先可以做嘅野嫁啦
本身間公司個生產力係可以養到1000個人
取代完之後係可能10個人就做得晒
咁佢利潤都依然可以cover到養1000個人
咁咪有空間加呢D公司稅養返果900人.數字上係咁
實際上整體社會生產力一定高左
自然有空間減工時加人工.加福利
唔明有咩好反對
AI公司teake?
等到hardware都成熟哂, 有埋呢樣好勁
因為AI gen code, 等同佢自己思考再控制/改變自己既program
諗起都正
好快AI食埋人既思想,身體都改造埋。
另外一個問題係AI之後會出現的最低基本收入
如果個個唔洗做有錢有公屋住 要返工D人反而又要交稅又要儲錢買樓?
雖然到時可能4天工作制 但係返工同努力誘因都少左好多
只係比其他人多D錢消費去旅行?
大多數人真係有部電腦有得上網就夠 根本唔應該太多錢就生活到
點解唔可以係因為 AI 既進步,更多工序數碼化
所以開多D projects 搞多D AI integration 請多D dev
infra係IT
同做工廠咁一樣...等於以前穿衫牌工咁
無錢咪請D人全人手各自返屋企做做完交貨
有錢咪搞D機械去穿
D公司要搞IT, 有錢咪搵AI去做
細公司無乜錢咪繼續搵D人手去做
跟著成個行業D人手慢慢式微
人手揼曲果D搬去落後地區/係屋企做
反正IT都係remote交貨
依家個夠過億人 (只計發達國家)
正如以前請50個工具人編程 依家45個廢人失職
係咪45個非精英都去做你果D創新工作
勞動工作太多外在因素不確定性,甚至會牽涉道德選擇(e.g.架車剎車壞咗,你撞牆成車死定撞人唔使死?),AI要進化到識短時間內準確判斷所有外在因素都仲有段距離

反而中等知識工大部分有標準兼外在因素少,AI只要讀得明個標準就可以做到(未必就好但係肯定做到),個容錯率比勞動工作多,引入AI都比較容易
其實真係唔多人用cloud特別銀行
下一樣野會好似AI 咁突然進步咁快爆出黎可能係機械人
尤其係啲厭惡, 重複性高既動作
Boston dynamic, 隔一排啲機械人又勁咗
https://youtu.be/LzTvLoKGRyk

SF 己經有好多架Waymo 周街行緊
仲未計Tesla FSD Beta

早排先話要反AI/Waymo
Amazon 既fulfillment center 己經玩緊Robotics, Uber Eat 又係玩緊Robotics

呢面人手太貴,用機械人可以玩24/7,完全唔洗休息,又唔洗理咩員工福利,相反香港人工平,人命又唔值錢,機械人/Robotics係香港冇咩市場
司機冇事係因為法例慢啫
自動駕駛已經安全過人多多聲
起碼唔識high嘢醉駕先
其實senior 少少既 IT 狗已經唔係純 dup code
其實點分saas paas
最後一段畫龍點睛
關我咩事,我賣底褲的
好似有工程師純用文字build到細嘢出黎

我都試過純用文字已經好接近完成到run到

但前題係要好撚清楚發生緊咩事,將成個logic寫出黎。即係接近我用人類語言重新「由頭到尾」描述段code。

咁我不如直接寫code
有牌個班最大用途係坐監喎
ChatGPT無啫
Github有嘛
Github比M$收購左
然後M$ all in ChatGPT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞