CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
神工政府T-contact 有冇事架
司機根本冇可能取代
說話唔係咁講

被取代果批你估坐係屋企等死?
始終都係最無料既人會被淘汰
咁你覺得讀書既人死得快啲定的士佬死得快啲
個人經驗係debug有少少用,如果畀requirements 叫佢寫,99%都唔work
其實醫療落手做果班會唔會奶野
冇晒drafting,得返debug
即係冇晒撰稿員,只有校對員
冇晒畫師,得返畫評人
「取代」唔係話成行消失,而係fundamentally生態改變
Stackoverflow有d舊嘢同technical係有用

但記得ai都係玩左唔夠1年,仲要解到好多問題
Coding, Code-review, Debugging同Support其實都係體力勞動工作

唔同production出咗事, 仲去問AI點算咩
唔*通
啲code嚟嚟去去都係果啲
點會機械幾乎可以廿四小時工作,運作成本只係電力同機械損耗,有意外拎去整或者買過部就得。俾人類做一日做得幾個鐘有咩意外隨時要賠一世糧
infra佬又如何
Support 仔要對人,INFRA仔要「物理」上SET部機,PROJECT MAN要管人,BA仔要開會,SALE要賣野,呢堆點都死唔去
D AI咪又係抄SO

ChatGPT答錯有無得downvote佢呀?
On79 未來城市一定係AI駕駛冇軚盤鬼車點幾下就去到想去嘅地方 冇可能取代?我國偉大嘅祖國一早已推出自動駕駛的士 留港撚果然係井底之蛙
應該call center會死先
仲難過取代過曲佬, 咁L複雜
要做AI 你要有預計情況先可以做到
渣車呢D你點預計...
曲佬呢D 因為有定好左D rule去做
做唔岩唔會冧樓..至多改下
但分析系統同business呢D吹水佬就取代唔到
https://www.youtube.com/watch?v=p6Yw0Bx5dbw

出左新功能,自己做埋test run
俾你講到兩年內得gpt-4呢個AI咁
ai 唔識換水
撞車無人需要負責
都要識用ai先得 inhouse一般冇乜it logic 點發揮到
而家都係無check 錯到無晒譜都係照出街架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞