CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
眼見搭鐵都好高人工
infra佬又如何
幾時都係,識埋management最好
Support方面好多公司開始用chatbot 啦,係要揾人update d case/support flow囉,除非要面對面or電話先要真人

BA方面,其實如果user識用chatgpt寫requirement,其實都可以cut好多人手

如果有人出一個專比user既PRD ai,咁真係死得人多了
計藍領
咪個director做番
幾易呀
請少咁多人
又要返去做返infra狗
同siri結合咪可以囉
不嬲可以, 識氹女仔開心咪得囉
唔識嘅話就算做總裁鐘單身
兩年之後都改變唔到closed source呢個情況
你放得上去AI 就等於公開左
有好多公司已經唔比人去GPT debug
冇人放上去 慢慢就只會得番啲open source有嘅野

如果你淨係寫啲open source有嘅野 本身就係replacable
但係就算AI有幾勁 老細都係要搵人祭旗
chatGPT code interpreter 可以解決到呢個問題
其實設計電路圖都會取代晒,人類係勉強可以繼續設計產品外型
咁都快過親手去做啦
點餐送餐呢d已經取代緊侍應
唔好太神化泛用ai
電路圖設計根本一早已經開發咗好多專用ai
但人手嘅最後把關好難取消,總有一兩條path要用人手調整
好彩手足去外國倒屎唔洗俾AI取代
其實AI就係識self learning
當年alpha go無對手個陣都係自己創造
一個對手出嚟 如果一個AI整出嚟剩係debug/單一功能而唔係chat理論上會比chat gpt 個類型好
而且亦都有唔少企業自己整緊啲AI係用嚟debug
不過你應該係56K已經足夠個啲人嚟
錯,勞力成本低,代替價值不高
it 或者創作人員成本高

你鐘意啦
好事

事實上各行各業都比外判搞到又無效率又貴又對做野既人無保障

而加出現 AI 等出資者可以有有效又平又快既方法解決問題都唔洗比班垃圾員工揸春袋,令啲人自己諗諗自己個位點解有得坐

尤其係外國住既大家都會諗「屌你地班垃圾公務員,有晒數據有晒 data 處理野又慢又錯,改一次又要我入過紙等多兩個星期,我黎做好過」同理應用係各類 retail banking 同埋保險個行都得

相反藍領就真係唔易比 AI 取代,你搵到個機械人用 AI 既智慧上人地屋企整水整電咩?未有咁既科技

就連自動駕駛各國公司投資咁多都係好多地方入市街就搞到一鑊泡同埋無得令公司搵人孭飛,取代都唔知要幾耐時間發展

AI 加一兩個專家去做監察同即時指揮 AI 做野咁樣先係最理想
複唔複雜係睇政策同法律點配合
ban哂有人駕駛呢樣嘢
所有車都靠同一個server/data centre分享數據
未來總有國家會行呢條路
github 6成嘅java code都係由ai寫
trend只會繼續落去
dev玩完 其他行業都會更快收皮
ai自動量化哂d工序流程有埋最好solution
到時人類同當年未有汽車嘅馬一鳩樣
都只會有1-2成留得低做賽馬/馬術用途
衰格啲咁講

人命好賤,又或者係搵啲野出黎幫人類去安全地做野輔睡人類,好過全機械人壞柒左停晒工仲要搵另一班專家維修部機械人貴到 hihi 一樣
真,都唔好話ban哂
條街如果有6成係ai渣
跟哂規矩渣,真係好撚安全

不過仲有好長ge路要發展,
同埋唔飛車的話,可能要諗下點疏導交通
外國都仲ok,XG真係唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞