CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
工廠都追求到越機械化自動化越好
不過SOFTWARE ENG好難取代其實,就算USER用AI寫完個REQ,最尾DEVELOP出黎既都一定係人,TECHNICAL同DOMAIN KNOWLEDGE都要齊,咁當然識埋管人就更加安全
純粹係會要少好多人咁解
唔識呢行講呢行野
結果就好似你咁
淨係唔update 已經死得,頭先叫佢啲liquid template code,佢畀一大堆野我,唔知點解又唔work,我去SO 搵,一行搞掂

寫api 又要updated api version,gpt 得舊code 又係無咩用,係好在可以將條doc link掉畀佢read,希望可以改善到啦
我初頭兩個月都覺得會比AI 取代
用咗半年 覺得佢始終係language model
做唔到數學嘢 邏輯嘢 錯多過啱
對於比較新既知識 佢好唔肯定同埋穩定
始終要有知識嘅人類fine tune
暫時慶幸自己仲有護成河
不過Gen圖AI就影響比較多人生存
其實呢樣同岩岩d 人上YouTube 跟住人地學寫code, 學完一粒鐘就話自己寫到個網站出黎好易,點解要咁貴請IT人

依家其實只係將你搵stackoverflow, 睇tech blog 搵解決方法既時間,變左去問AI , 令到你搵答案既時間減低左
階級更加固化 未來會好好睇
仲有啲位係要簽名揹鑊嘅應該都有得留嘅
寫ai班友都係programmer
歐洲本來階級待遇唔係差好遠,基層和中層羞唔多,傷害唔大
日本行緊北歐路線,高稅高福利
中國,韓國,台灣,香港(儒家文化圈)就食到應
你諗撚錯左。。。係唔俾啲工你做。唔俾錢麻醉你。。。。。啲人就一定最後會返政府
d 人係咪唔知就算超級大企業都會全球性 down server
Facebook / Google / Whatsapp / ... Microsoft 個d update patch 更加唔駛講
到時d 車停曬喺高速公路 , d 人要落車行過海
讀會計!
連度好多人連咩係AI 都唔知
淨係覺得AI 好撚勁做乜都得
但有乜limitations, 佢哋嘅learning algorithm 係點work 就唔撚知
上面好多人用self driven car 比較
但reinforcement learning agent, 同你去train NLP (Chat GPT) ,根本係兩回事
前者可以靠self exploration, simulation 去Train
後者係supervised ML 要用data去fit model
姐係你有越多data 去fit, Model 就越勁
如果你消滅左班community content contributors (姐係班coder)
你database 就會變窄
你自己可以試下問ChatGPT 冷門language 嘅問題你就知佢乜料
所以係哩方面NLP根本係parasite冇左Host 一樣會死
Exact7ly
無人無data點train
不過收銀工作需求都已經大為下降左
好多改用自助機
當D人靠晒個AI,識做野果班俾AI取代左之後,慢慢會無人識做AI做緊嘅野,然後慢慢會無人識判斷AI嘅答案好定唔好

文明衰落嘅節奏
東亞黃皮豬馬騮低等人種未來真係會絕種,好事黎
你抄code 會唔會抄曬人db entity ?
公司多得你唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞