CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
Support仔留番黎幫同事捐枱底插lan線
佢地識條毛咩
見到個新仔拎住個GPT係到build code玩。 叫下佢fill pdf之類。

佢唔識卡住走過嚟問。 我問佢邊個code係fill data落舊pdf到完全答唔到

成日講話取替p位真心想知點替

未有GPT之前已經一大堆唔係好識code既係到build堆垃圾出嚟。成日整到行到走到就算難main到仆街

你叫個堆人用GPT build完。 有問題去fix 可能連問題係邊到都唔知

一堆人玩下個GPT build下啲細野。似樣行到走到就打曬飛機咁

十年之內都取替唔到la on9
壞左自己又識用自己錢入廠維修
如果你有日日用緊呢 D AI tool 黎寫 code
你就會明白跟本話取代係 on L 9
大把其他行業會收皮先
特別係 D "中間人" 既角色
其實會多左一堆AI應用既工,一樣要code monkey接黎接去

用AI輔助執頭執尾應該都玩到幾年,幾年又唔知有咩新野,又自然出一堆工種

人工不變咁解
冇解 律師核心係背文+引用
成日都見d YouTuber / blogger 講到ai 寫code 快好撚多,講個requirement就得(通常佢demo 果d野,直接上Google 打個key word都好易搵到solution, 並唔係必須要ai 先識答

我自己用 又唔覺好幫到手
搞到我都好迷惘
又或者咁講,現實寫code,其實諗點去寫, 諗清楚點verify 個logic, 所花既時間可能仲多過coding
做development 並唔係不停咁打coding
諗諗下同鍵盤俠冇分別
有copilot
體力勞動工作老實講都唔遠了
發達國家對工人嘅保障制度越高,就有越大嘅誘因被機械取代
喺某啲國家邊有呢啲嘢,人命賤過地低泥
如果而加成個stackoverflow閂server,chatgpt仲有冇data去train?
我諗將來 software engineer 真係可以好少 hands-on 去寫 code
可能 7/8成 code 都係 AI 寫
問題係寫 code 本身唔用好多時間
AI 淨係了解成個 codebase 都未做到
更加唔好講 code 以外既野
隔離po d it9唔係好同意
Existing 既project 要改requirement
Or 要fix d logic上既bug
Chatgpt 都幫唔到d咩啦
因為愈平嘅野愈冇取代價值
GPT 條仆街會老作library
你有無用過?
話就話開住D files 加 D comments佢就會大約知做咩
但成功率一般
個 chat同voice 更加係一句起兩句止,用返 chatgpt 仲好
AI嬴左學習能力超強
當一樣野過左幾年就變舊
難少少會容易有bug, 但有時你想寫啲簡單 logic 自己gen 幾方便
係呀,如果本身個project 經過n手既legacy code
佢根本唔會比到咩有用既建議
唔撚信
留名兩年後見
從來都無話過可以完全取代 但係取代部份都死啦
10個人只請3個就夠 果7個人點算 仲要行行都10個炒7個人
係咪全部去做低技術工? 到時供過於求 薪金福利又會大跌
話進修果D仲衰 咁大量既人可以進修D乜
比人取代得既都係非精英 你叫佢地全部讀博士 咩生物工程果D野?
飛機都自動左好耐 又咪一樣要搵人坐係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞