CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
而家ai開始左一年stackoverflow都少左好多人,過多幾年ai應該可以replace最少50%的coder
inhouse 都危危地
勞力工作永遠需要 反而創作類的會因為Ai取代
都幾諷刺,仲記得幾年到十年前話d司機呀,勞力工作會俾機械人取代要讀多d書,但係點知突然d中等知識既工反而開始被取代,而d勞動工作呀司機呀反而仲無事
白領末日,律師、室內設計、精算師呢類極高危,藍領反而無乜影響
唔啱聽都要講,唔止CODER,差唔多所有要用電腦工作嘅文職都會受波及。
咁都要有一個人識plug in
好快 裝修佬 可以橫行老蘭
應該兩邊都會,人太煩,又要勞保又要MPF
唔會, 外判主要目的就係有人孭鑊
都係果句你依然要一班人去verify啲code寫啱
確保啲野make sense(大家都知ai一有野唔識就鳩吹

但係以前雖要1個人做一星期既task可以減少到2日咁,咁人手咪可以比以前再減一半
只係要減都緊係減outsource既職位,反正交貨既可靠性同ai差唔多,都係要人去double check
你要整到做似電影堆勞動型機器人咁一百年後都唔撚得啦

機械人壞左又要資本家出錢整,人礦無限量地供應,壞左自己又識用自己錢入廠維修
大判將工作分俾下判
下判可以用AI取代人手
對大判黎講有人咩鑊呢件事無變到
其真我而家debug 都會放入chatgpt 4 到
佢比哂sulotion, 同解釋
唔得再比error msg 佢又再睇再respond.
好過上網問
https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2023/05/02/samsung-bans-chatgpt-and-other-chatbots-for-employees-after-sensitive-code-leak/

Samsung employees had shared source code with ChatGPT to check for errors and used it to summarize meeting notes. "While this interest focuses on the usefulness and efficiency of these platforms, there are also growing concerns about security risks presented by generative AI,"
拎AI嚟寫code幾好用呀
Debug多左好多時間
呢到究竟有幾多CODER

gpt-4 叫佢寫多少少都係錯
有時係concept到錯到飛起
到有自動駕駛,就898
外判係香港冇可能消滅 消滅左有事邊個take個risk
Support仔笑到最後?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞