CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
Cyber security應該難D比AI取代
果然思想決定高度
你咁撚膚淺平時應該幾開心
假手於人後果

睇人地D寫得衰/無寫comment code已經夠煩,但至少條友應該係跟requirement 去做錯極有限
依家仲要AI有可能亂寫比你去估佢做咩黎,玩死人
律師真係好慘
背咁多案例,人地入哂電腦就直接database拎哂出黎反駁你

雖然仲有好多野無法被ai取代
但基本上呢啲資料性ge野,間firm可以cut左好多manpower
得鐵路可以咁做,仲要係個段鐵路係全A 級路權先可以 ( 即係全段路只有個啲列車行),倫敦 DLR 就正正係咁樣, 198x 年已經整左出黎到而加都係好 work ,至少大罷工幾日 DLR 依然正常服務,underground 同 tfl 見到 DLR 模式好 work 所以下一期啲西門子地鐵都連埋幾條唔同既 underground tube 一口氣升級做全自動列車就係防班撚人罷工揸全市春袋

但一般路面自動駕駛就咪撚柒玩啦,real world AI matter 點解決都解決唔到搵個賤價人類出黎孭飛來得簡單有效
呢啲好基本
西口西面咁,我對AI好過
盤餐都穩過人啦
In-house IT熟左個業務,可以轉做business果邊,結果係coder會取代無coding skill嘅文員

無domain knowledge嘅coder會好似語文系畢業生咁攞最低工資😢
行內人都覺得AI會取代developer,只係時間問題
https://www.youtube.com/watch?v=Dgjic4BbjGs
真呀,吊你班公務員,係外國renew張證件同我講要3個工作天,佢都onL9
入齊資料,AI 用一秒SCAN哂啲data無錯就即出啦,仲3日,cls
律師唔使背案例ga wor
律師一向都會用 database黎做research搵案例架啦
所以人類同電腦溝通嘅最清晰語言,始終係電腦語言
我都想我係56K就夠嘅人
可以出AI裝修機械人
真, 上面講咩inhouse 會比人取代
大佬, 點取代, d user 連自己個問題都未必識點表達
而家緊係
但讀書已經要背
老一輩都係靠背,以前科技邊有而家咁好

但又咁講,而家有database
我相信Ai都係快過人類search database再消化內容
維修機械人或者零件正常耗損既成本可能仲高
system hardware 應該難啲?
除非有埋robot

最易係勞工
睇下發明幾多機器先
三日算好好,但問題係啲資料我係電腦化輸入,佢地個 system 係最後 summary 都出黎係啱既,但佢老母都係可以最後出黎張證係少左粒字、少左中間名,生日錯,你老母中間有人輸入錯誤呀?定係個 system 有事呀?

我就覺得中間又係有外判搞搞到件事柒晒,明明可以直入就死都要有中間人隔一重餵比佢地啲阿差去搞
係作為手腳嘅會畀人cut
即係跟order冇自己創作 畫啲千篇一律圖或者code嘅人
諗idea落order 嗰個永遠都要
有self driving car 間接replace啦
冇人揼code,姐係冇人contribute stack overflow, github etc...
你OpenAI 果幾丁友又邊度搵data嚟餵比隻AI
你隻AI 一樣會變蠢
parasite殺死隻host 冇乜好處
啲人成日話AI 取代哩樣取代果樣
但連基本logic 都未搞清楚
領頭人永遠只有少數人
轉個方度,ai輔助後創作和it門檻下降
簡化人手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞