CNBC:AI恐在兩年內消滅外判程序員的工作

203 回覆
65 Like 7 Dislike
同埋以後只會令到啲野越黎closed source
真係多得佢唔少
創作類就未必,但以後都唔使搵人做校對囉
正解, 其實成個IT market幾年前開始分得太細, 搞到每一個範疇都唔夠人
AI, Crytpo, Blockchain, BigData, Mobile, Web, Backend仲有每個範疇都要有相應的business knowledge

而家有AI相應減少返一啲職位, 只係打回原型
debug code 唔會好做過寫code
即使堆code係Ai寫
On9放上去比人偷code
大把role cut 完先到it 狗啦
可能只係由親手寫code 變左command ai
low code 都講左好多年都未做到主流
1秒鐘寫好 但係要花1日去debug
消滅01個堆炒PO狗先啦
放心 反正中國香港冇得用
晶片又禁埋 等強國整到先有得用
呢度兒登來
你肯定未揼過code 自己啲code都係抄返黎架啦
班友仲係寫緊open source有嘅野
原來你無腦打code
我搞完一輪最後都係去返Stackoverflow
司機點會唔取代
用ai仲安全過香港d躁狂司機

btw,大城巿人口不停減少,用得ai 都係大城巿
replace人口勞動力係必然
幾年前又話自動駕駛取代司機
而家有幾多真係取代左?
揸枝羅絲批有西屌
9up當秘笈
唔識扮識
一個識plugin等於全行不受影響
未比AI取代,先比資訊安全原因裁走
純IT開始冇得撈
要識domain knowledge 先值錢
鐵路咪已經係 但好多路線都係要搵人坐係到睇住

就算行馬路既外國其實已經有, 但一樣要搵人睇坐, 始終十百幾人條人命嚟
機械人成本好難會低過人力
舊嘢唔係100% work嘅話根本就冇用 有bug你又要重新打多段prompt 搞完一大輪最後可能都係要自己fix 而理解佢寫嘅code本身又要時間 用ChatGPT寫code嘅效率係極低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞