牛津1st hon畢業 你問我答

479 回覆
94 Like 349 Dislike
dse幾分先入到 同埋靠咩路入
純好奇, 已u grad
連登根本唔小眾
至於點解成日好似有啲連登風向同現實世界唔同
咪因為根本連登風向(我當熱門post)就算係連登入面都無乜代表性
大把user唔buy成日開風向po膠po班友啦
自卑撚
best 5 30
報uk uni一律係用ucas報
對於小朋友 你有咩讀書建議比到?
選科你有咩心得?
細個睇多啲書,多啲接觸唔同範疇嘅知識去發掘自己真心有興趣嘅subject
讀書冇得逼,要搵到讀書嘅趣味先可以持久咁落力讀書(香港冇計一定係操卷),上到大學讀文科既話最緊要係學好點樣argue論點,背書係其次

選科一定一定要揀有興趣嘅嘢,冇興趣嘅話唔會有動力讀得好
揀科之前先睇下嗰科嘅past paper同課程,咁會幫助你考慮究竟自己係咪真係適合或者有興趣讀呢科
通常點上堂?
係咪會同 tutor dialectic discussions
係呀 tutorial通常一對2-3
主要討論嗰個禮拜嘅reading同埋寫咗嘅essay
係牛津有冇偶過白卡佬?
Any inspirational moments?
係咪會傾到好有火花
會!試過有一次同tutor傾到佢突然停咗下話“i didnt think of that before,actually”跟住走咗去寫低啱啱傾嘅嘢,好震憾,原來同expert交流係真係會有啲堅嘢出到嚟
咩accent
個人經驗外國出世嘅亞洲人多數唔中意同真亞洲人玩
仲有如果比幾千萬你會唔會食屎呢啲白癡問題,白癡仔多不勝數
你搞個要月入10萬以上, 博士學位以上, 有顯著社會成就先做到會員既FORUM吖ma
係咪我見識少點解PhD會有GPA
幾時親自帶隊光復香港?
咁網上係要有用嚟抒發嘅空間嘅
全面啲小心啲 係因為個教學質素?
定係因為隔離啲同學都好勁 迫住要諗得全面先唔會比人屌?
more like教學方向係想令你嘅思考模式仔細啲全面的
雖然驚俾人屌都係原因之一
但係每個呢啲on9 post嘅樓主都唔會自己答先,真係DKLM,仲要上到熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞