牛津1st hon畢業 你問我答

479 回覆
94 Like 349 Dislike
拿住呢個學歷全世界去邊都爭住要
生活環境都完全唔同
有時我反而覺得佢地過黎r水吹仲尷尬
明明佢地未係亞洲生活過 無乜亞洲人嘅思維同經歷
又要痴埋黎做亞洲人
曼城果個係咁多間分館入面最無嘢睇
講得冇錯
連登最重要嘅價值係自由 而唔係高質
每個人都可以表達佢地最真實嘅想法
搞清楚呢度係網絡唔係現實 如果用現實嘅標準嚟衡量咁只會注定失望
Good point
雖然都希望高質啲
樓主 你覺得英文要點先會好? /日常有咩方法
同埋你覺得有咩習慣係有助到成績好?
oxford會唔會都有人唔睇reading去上tutorial
唔可以以己度人
每個人條高質線都唔同
本身lihkg呢啲sns都已經係碎片化結構
唔鍾意嘅咪skip咗佢
唔駛咁擺上心,總有啱你嘅題目嘅
英文要活學活用先得,最好係日常接觸多啲英語media如睇書、聽歌、睇youtuber、聽podcast
我覺得噉樣係最有效可以增加對英文嘅熟悉程度同埋學多啲vocab嘅方法

平時得閒就睇下同學科有關嘅資訊可以幫到成績,當然習慣溫書時真係專心溫書都好重要啦

你點平衡啲時間
同埋平時你係個邊會做咩?
中學係香港邊區讀?你同校多唔多人升左呢啲神校到讀大學?
關我咩事?
巴打恭喜你,不過呢個論壇一見到個題目你Oxford, 即刻好似得罪晒佢地咁,成班負評,唔使理佢地
其實連登作為一個all in one嘅forum係好難做到高質
而香港缺少嘅係學術交流平台

鄰國百度低質過連登,但大部分網民都知嗰度低質
成個論壇定位就係shitpost,其實都冇問題
要認真討論嘅可以去知乎
再低一啲
美國啲學校都唔睇成績
我以前成日去Fernando's 間野仲係唔係度
有幾多本地中學生入過MIT
平時讀書方法
同點樣學到英文咁好
啲鬼妹會唔會好nerdy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞