牛津1st hon畢業 你問我答

479 回覆
94 Like 349 Dislike
你屋企係咪好有錢先供到你讀牛津
成日聽入面果啲係有錢人啲仔女多
其實係咪真
所以其實由連登喺睇得出香港人絕對唔值得擁有言論自由
有言論自由,就會搞到好似連登咁樣
仲衰撚過微博
咁你溫書果時就咁睇返個筆記就得? 有冇用active recall
平時每日預6hr睇reading、寫文etc
考試時期就6-8hr
讀書讀到攰就停,唔會格硬嚟 但係會make sure自己每日某幾個個時候一定會放低其他嘢開始讀書

睇reading正文之前先睇intro同埋conclusion去get成篇文重點argument係乜先
睇reading時一路睇一路抄notes搵篇文嘅重點,唔好怕睇得慢,最緊要真係明
#31話學費係£30k以上,我已經覺得好有錢

之前好奇睇國際生喺Oxford讀med嘅學費,真係嚇親
主要係睇筆記同埋做past paper啦
筆記就一路溫習一路不斷不斷refine,每次修改都會重新process一次內容,會記得好啲

雖然我自認噉做好晒時間
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/course-listing/medicine

preclin $400000*3 + clin $540000*3
一個degree兩百八十萬
dse攞乜嘢成績過去?去到攞唔到囉scholarship?
牛津啲女淫唔淫?
睇書睇學術paper增加對報嗰科嘅認識
同埋可以喺personal statement寫埋自己有睇過書好犀利噉
了解下報嘅college啲staff研究興趣係咩,然後喺statement到提下都對嗰啲嘢有興趣喎噉
呢個po勁多人笑樓主廢

越嚟越覺得DSE係害死人嘅制度
https://lih.kg/3192381
Cls 上完堂再用6個鐘溫書
好貴

不過最緊要讀到姐恭喜樓主
Harvard同牛津一樣
噉講嘅話世界上冇一個地方值得擁有言論自由
失敗得過你上個失敗論壇踩人
算撚數啦你
欠撚咗你?
LM學嘢
edit就直接300dpi啦下話?
加上張相根本係冇乜noise。
你先係個noise。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞