牛津1st hon畢業 你問我答

479 回覆
94 Like 349 Dislike
會唔會創業?
魚與熊掌嘅話
你係咪都會揀熊掌
見你話入學術 即係都打算放棄高薪嘅job market?
1年學費+生活費幾多?

有冇識/遇到香港人同學?

去到個邊英文係唔係會自然好左?
好似因你讀咩科而異,不過國際學生學費都£30k以上

我學院canteen £4左右有餸有飯,算唔錯

free rider我自己就冇遇過,不過有朋友試過project partner乜都唔肯做搞到佢要drop咗嗰科再轉paper先pass到

最大挫折應該就係識朋友嗰方面,因為文化唔同同埋本身自己比較內向,一開始唔係好識到交心嘅friend,都唔開心咗一段時間
希望啦
好問題
學術出路,或者admissions consultancy嗰啲
最近見到有做教育節目(類似ted talk)project management/research嘅工,諗住試下
身邊D同學串唔串?
留係英國做嘢?
身邊多唔多神人?
呢個真
一開始揀文科已經註定一世揸兜
有無返part time幫補下?

我有唔少朋友去外國讀書或者求學都係做餐廳為主 (有時直情去做埋廚師)

香港人/華人係咪普遍做餐飲part time比較多?
又咁講
讀自己有興趣嘅科目
先會開心同投入

身邊嘅人係真 • smart
好多時平日friend之間討論都會喺到講哲學講政治
仲有好多人係嗰啲唔使讀書就考到試、過目不忘、或者一睇份paper就明曬佢講乜嘅人

同香港(我)嗰啲要勁操卷先掂既人完全唔同
睇你身邊係咩人啦🤔
我覺得讀private school/好posh嗰啲就比較串
但大部分人都好nice 亦唔會好囂張咁嘅
鐘意歷史既

個兜都係用金做

先唔講搵唔搵到錢,但一定有唔少女鍾意
有冇遇過oxford med student 佢哋係咪全部都係天才?
Interview難唔難
識幾多種語言
見過d勁人係點
我可唔可以搵您做訪問?
其實都係你睇佢 佢睇你 發現其實嗰個醒少少嘅都係會覺得人地會醒啲 係蠢嘅人先覺得自己醒
但你最後都first hon
喺全球最厲害嘅學府拎first hon嘅人多唔多
定係真係要最叻嘅先拎到?
簡單啲講,係咪派grade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞