牛津1st hon畢業 你問我答

479 回覆
94 Like 349 Dislike
有冇見到陶傑?
只怕aim Quora但搞出嚟係Yahoo answers級
等睇連登仔話你讀乞兒科,正垃圾
cap圖你想要300dpi?
你今時今日用咩cap圖可以cap到咁撚衰?
Edit咪認囉
點樣定義失敗者?
點樣可以學好英文?
英文要活學活用先得,最好係日常接觸多啲英語media如睇書、聽歌、睇youtuber、聽podcast
我覺得噉樣係最有效可以增加對英文嘅熟悉程度同埋學多啲vocab嘅方法
見多人問英文所以pin咗this
congrats!
DSE入Oxford過程係點?

不過應該都有好多人笑你讀BA乞食科
想巴打點溫/背書
想知巴打點溫/背書
呢個堅係牛津喎
DSE都係經UCAS用1份personal statement報5間英國大學
之後視乎你讀咩科會有額外嘅subject tests俾你考
交完ucas報名表之後牛劍會搞interview interview完先有offer

都唔少
范瑋琪
睇paper時抄低重點,之後整份概括一個topic所有重點argument同example嘅notes嚟溫書用

總括paper內容同埋整理notes嘅過程都係加深對內容認識嘅步驟,真係有落手整理過的資料係會記得好啲同埋明得透徹啲嘅
分享下oxford既tutorial係點,你通常點預備?香港係咪好難做到(local u d tutorial成20/30人)

同埋想問下成日聽人講oxbridge你拎左BA會一年後比埋個MA你,可唔可以講下點運作?
你會整flashcard去記?
但香港冇乜人用連登呢
用連登會比人歧視邊個會用
主流都係fb ig twitter 抖音 小紅書 香討 高登 之類
連登都唔知有冇一成人用
tutorial通常1個tutor對2-3個學生,tutor會俾reading list同埋essay topic你,每個禮拜要睇reading同埋寫一篇essay。上tutorial就係主要傾reading內容同埋評論你essay寫得好唔好

好似係一年後可以加錢攞個MA?我自己都唔太清楚
識同學有整flashcard記terms,我就冇
主要係google docs寫左份point form嘅重點筆記
如果有 gpt 會唔會篇 essay 易寫咗好多
我唔敢用gpt
好似話好容易分gpt同真人寫
每日點樣安排讀書時間?
有咩學習心得等自己容易理解課程內容?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞