Wireless Headphone 無線頭戴式耳機討論(2)

662 回覆
5 Like 2 Dislike
今日試完 momentum 4 同xm5

一向用開入門 hd4.4bt
聽pop 野 xm5 有氣氛啲 momentum 4 就乾淨啲

Apps sony 真係多啲野玩
Accentum wireless 都少少夾頭feel
質素當然一般般咁
本身有隻M4, 想試下買BTD600, 試下會唔會好聲咗起碼宜家iPhone直接就插得
Momentum 好似貴一倍
check返個價,又係wo
想買個係屋企聽歌用有無推介?音質行頭🙌🏻budget 2k 內
px7 s2 而家減價22xx
音質正 降噪麻麻 所以屋企聽絕對無問題

係咪算平呢個價
行貨嘅話係 要問清楚
Focal bathys新色買唔買得過
我用iPhone ,室內推到盡先夠聲,喺地鐵應該收皮。音質冇驚喜。Reddit 啲人都反映壓力大。戴眼鏡/長用898
琴日行過星際見行貨1970 狗衝咗
想請教下有無巴打都係用px8有偏音問題
右耳好似大聲過左耳小小咁
想問點拆
唔求隔音, 只求音質
係咪無需要用頭戴式耳機
係咪無需要用頭戴式耳機

應該咁講:係咪無需要用無線頭戴式耳機
只求音質就用返有線
或者咁講
頭戴式耳機主要功能係咪隔音?
還是佢包哂隻耳仔可以創造更好音場同音色?
講隔音,iem 隔音d
都唔一定係要包曬隻耳嘅headphone 先有優勢,就算on-ear headphone 都可以用到少少個外耳,接近d人耳真實運作。
再者,headphone 可以用大d單元,物理特性上好過iem
音質: 包括 細節 / 分離度 / 音場 等等
同價位 headphone 一定會好過 IEM

就算唔聽歌 單單睇戲 headphone 包圍感都好過入耳耳機
唔好意思 想請教下大家點睇JBL tour one m2
打算買隻3000內既耳機, 睇左好多review同埋真實試左戴想分享下, 如果唔認同隨便發表
(利申非專業, 由普通入耳式轉用頭戴, 聽開APPLE MUSIC+SPOTIFY, 無考究太多格式上既野)

Sony WM5 - 基本上周街都係, 外型好靚, 戴上去隻人造皮好舒服, 夠輕, 唔焗, 唔夾耳,佩戴體驗算係同級最好, 但音質我自己唔太滿意, 分析度同級比較弱, 但係音場/空間感都唔錯, 抗噪強, 但耳壓勁, 我自己會痛, 要大聲少少先頂到

B&W Px7S2 - 外型幾好, 戴完SONY即刻轉呢隻會明顯感到重, 壓力落左係後腦位置, 輕輕夾耳感, 耳皮都算係軟, ,但室內用耐左都有少少焗, 音質好滿意, 人聲夠出, 聽POP唔錯, 樂器分析得幾好, 音場相對普通, 抗噪中等

MMT4 - 個個都推介, 佩戴感中等, 耳皮好似偏硬, 少少壓頭頂, 重量同B&W個隻差不多?但可能佢壓頭頂, 所以感覺反而受力平均D, 無咁重, 音質中等, 音場中上, 店員表示聽慢歌較好, 人聲同樂器聲混合起黎算係中規中舉, 抗噪幾好但無耳壓感

KEF M7 - 基本上係B&W PX7S2好似, 人聲好似再靚少少, 音質幾滑幾實, 樂器分析度幾好, 音場開揚, 外型幾SHARP, 其他就一般般, 好似無APP, 暫時只見英京有得試, 賣26XX

Bose 我就自己就覺得佢本身音色一般, 唔知係錯覺定偏見, 我覺得同WM5差不多, 加上Q45太玩具, 700就太難較隻耳臂高低

B&W PX8, out budget, 貪得意試下, 聲太靚, 唔捨得除低, 俾得起錢真係要買呢隻

結論:
年輕玩家 - SONY, 戴耳機最緊要舒服, 耳仔唔係太挑剔就OK, 買之前一定要試耳壓, 如果你係後生仔多出街玩(落MK落TST), 戴呢隻耳機係好FIT

平均表現 - MMT4, 除左外型悶左少少之外, 應該算最平均, 留意少少壓頂

純音色性價比 - B&W Px7S2, 減價22XX有咁既音質幾吸引, 作為窮撚我會揀呢隻

本身幾中意KEF M7個聲, 但我唔中意鋁製框, 而且無APP, 無得自己SET EQ, 少左可能性, 同B&W比較爭400蚊, 好似B&W穩陣D

突然醒起唔記得試通話質素...
有部Sony XM 5 白色行貨有保全新未開
$2200 有冇師兄有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞