Wireless Headphone 無線頭戴式耳機討論(2)

662 回覆
5 Like 2 Dislike
暫時見多人傾嘅型號如下:

Sony WH-1000XM5

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Shure Aonic 40

Bose QuietComfort 45

Bowers & Wilkins Px7 S2

Bowers & Wilkins Px8

Focal Bathys

B&O Beoplay HX
原來已經差唔多兩個月冇人開PO
Bose 700呢
雖然出左一段時間 但都想買下
睇樣睇spec,除咗700係藍牙5.0同得aac之外好似都可以
或者去吓試聽睇聲音啱唔啱再決定?
請問wh ch720n插左線 可唔可以喺iphone度用apple music聽lossless 雖然iphone聽歌is a joke
插咗線?用跟機嘅3.5對3.5線係可以插落連咗iphone嘅解碼度聽聲㗎,你耳牛著咗機仲可以用埋本身耳牛嗰份amp同anc,不過熄機插線聽同著機插線聽應該係唔同聲咁

同埋iphone插到解碼聽歌其實都係聽嗰隻解碼嘅聲,joke唔曬嘅
我冇解碼器呀 得原廠adaptor
原廠嗰條已經係解碼啦,啱聽夠用㗎。嗰啲千幾兩千銀嘅係你好有追求嗰時買嘅
即係聽到lossless 唔該師兄解答我
我有見到有文章話J仔本身都可以解到24bits/48kHz
所以都係嗰句啦,聽住啱聽先,心痕想升級再諗使錢嘅嘢,本質上都係想聽歌多過使錢玩設備
唔該ching開po喺度諗呢啲藍牙耳機都係用三年貨仔唔使買咁貴 諗緊二千零蚊 mw75定momentum 4好啲

你嗰兩款我自己就冇聽過,就咁望mw75就型仔啲,舊po就多啲人揀momentum4或者xm5嘅
mt4
早兩日落星際試咗momentum4 xm5

Sony聲都係唔太啱我,雖然一拎上手試個陣個anc同音場係叮咗聲(半秒),隔音冇得輸,同埋個陣default custom 1 eq音場闊少少(相比入耳式)(第一次試頭戴式)

但味精聲唔太慣..以前試過啲sony入耳式耳機都係咁,結果揀啲aroma+cowon 呢類相對少人留意嘅反而啱自己

至於mt4,聲係順耳,我聽jpop個類幾夾,但拎上耳聽個陣冇叮一聲嘅感覺,正正常常。同埋有個好大嘅問題,我試機個陣舖頭播緊歌,我開anc播埋歌都係俾外在聲音影響,同之前追post見到嘅巴打們話齋,mt4嘅anc真係當冇算。

返到屋企再做下功課望下,索性想直上旗艦款,暫時target px8, 星際啲舖應該都有得試?除咗px8仲建議試埋邊隻?

有冇巴打有同一時間有px8 and其他機可以分享下分別?小弟主要聽jpop, 人聲
Focal bathys
好 唔該曬ching
唔係無人開
而係原本2 po個樓主ac del/bam左
想問下依家凶宅 xm4 1700 xm5 2200
你地會點揀
差500蚊我會買新款,唔會買完心思思想要新款先
不過因為唔似xm4可以折埋一舊拎出去,咁拎出街可能至少要帶個斜孭袋裝到xm5
睇咗好多review 全部人都話focal bathys最好 px8 sound quality 太rough
但focal bathys個樣真係有D....難接受
小弟想買個耳機比女朋友
佢聽開pop music,對音質無太大追求,但想要降噪同戴得舒服。同想要白色
Budget around $1k
請問各位有無推介?HD 450BT點睇?
一樣情況 我睇緊SONY CH720N
唔知個舒服度同XM5/XM4 差得遠唔遠
過兩日睇下SONY Showroom有冇先
我都睇緊CH720N
凶宅應該有得睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞