美股認真討論區 MMMCCXCIX

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
利率期貨嗰邊係由本身唔再加息
到𠵱家係預加1.3-1.5次息
點撚叫做Fight佢老母個賤種爛臭閪Fed?

個市升由上年升返上嚟
係因為炒加息放緩,仲有最重要一點係EPS會回升
個市一定係炒早一兩季,所以ER有機會sell the fact 唔beat 都唔奇
但ER一出啲人一定係會開始睇下一季
如果你話𠵱家突然Recession含家剷就話囉
呢件垃圾唔會再有咁大range既上落市

仲死揸中概班傻仔過多一兩年就會感受到正股好似牛熊證咁會打把還條屍比你既感覺
美帝buy dip=增長 時間問題
港女buy dip=俾個莊撚 幸不得即日派曬啲貨
唔好咁勞氣
佢似曲線
根本佢今年由頭到尾都唔係炒緊加減息同衰退

到佢升完果陣就會同大家講到底佢炒d咩嫁喇
技術奇點突破發展,造成嘅經濟發展,會否蓋過「周期」
如果ai科技真係呢個奇點,最好結果係呢次衰退可能只係圖表上嘅noise

最衰我地冇啲蒸氣機年代嘅訪問訪問唔到啲人力車夫工會點諗蒸氣機呢舊嘢
閪跌跌閪
屌你老母再升多d呀嘛
唔係好撚霸氣既咩
好野
又再次gogogo
Sofi係咪儲緊氣準備升?一野跌咁多
其實𠵱一波AI為未來帶嚟嘅經濟效益點量化
Ai都係scam來 但暫時個scam係功能性上實用
好似以前炒平台股Ccu acu 風口流量咁
到最後轉化到做盈利既得果幾個

之後應該到炒返真。元宇宙
Aapl已經升到健康牛咁

其實我覺得佢今年升市唔洗諗得咁複雜
如果佢來緊再突破 其實佢過一兩年都會變成恒指咁

不過我仲未平倉 賭埋落去
利率期貨都係啲人「估」加幾多次唧,咁實有誤差嘅
年頭話估話加到六月,依家想加到七月唧,個誤差唔過份啦

利率都會有邊際遞減定律
2%時,加0.25就好金
依家5%,加0.25嘅話,好似又冇乜分別喎

例如當年我做2%銀行定期存款,會周圍搵吓有冇2.1%,其實只係差0.1
依家4%,如果話對面行4.1%,我會費事煩唔轉
龜波氣功呀
咁你又唔好拎恆指比
美國Mega真係搞科技
唔係你啲9988 700咁on9
返去買你嘅2800 is okay
跌啦死臭雞
$5入貨
利申 11000點long call納指到而家都未平倉

唔好以為美股唔會好似9988 700咁
5大貪左啲
重點係如果市場係fight the fed
利率期貨就係預減息,唔係跟FED預加息
即係𠵱家market係慢慢向FED嗰邊傾斜
但個股市無大跌
咁就唔撚係叫fight the fed啦
你上星期話買sqqq㗎啵,唔通我認錯人?
3點會升定跌
good night
凡事無絕對既
其實暴跌又有咩好怕喎
"你點知會跌到$5 架?"
唔知架 希望在明天
元宇宙就話諗唔到點盈利,係scam唧

依家ai已經可方式盈到利喎,雖然依家ai好垃圾,得草稿,都要人手執執
但個員工例如本身一日只可以由零開始寫3篇文
依家可以gen 6篇ai草稿,再執執
咁老細可以炒一半人,雖然最終「產出」不變,但成本少咗=盈利多咗
升就買tqqq
跌就跌sqqq
我牙媽都識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞