[KPOP] K-POP 2023討論區 (29)

1001 回覆
3 Like 23 Dislike
呢個封面好似rei 發吽豆
呢個封面好似rei 發吽豆
係睇黃VIU。。
IVE的歌其實好多都難唱,當一些自以為唱功好的人去cover 時,都炒晒車。好多個都唱到面容扭曲,亂標高音感情唔到位。但IVE表演時還要加埋跳,其實是難上加難。

IVE唱起歌來如細訴故事,是有一種莫名的穿透力和感染力。起碼在過去樂壇已死的那二十多年,沒有第二個能有這樣的感染力,也從來未見過有任何一個巨星能出現IVE現象。

舉個例說大芬村的畫匠技巧都可以好高,模仿名作都可以好似,但那些作品就是沒靈魂又不是原創,永遠同真正的藝術家相差很大。真正的藝術家如梵高的名作,如果以寫實的眼光來看,你可以話佢技巧極差,但為何能得世人青睞,名留藝史,就是有其原因。

簡單講流行音樂和電影係大眾藝術,但香港的娛樂圈都係圍威餵嘅多。雖然IVE已得過唔少獎,但在韓國的制度下,加上垃圾公司嘅配票方式同造馬方式,要IVE將獎讓晒俾其他Group,IVE是屬於嚴重underrated。
做埋爸爸活
搵日唱K去試試係咪真係咁難先..
去邊度唱?
嚟嚟去去咪又係嗰幾間
ive跳緊嗰陣都唔會開全咪 音樂又播到勁大聲 而且又唔係一個人唱嗮成首歌 唔係音癡老牛聲都唱到同level啦
秋同崠瑛仲要企喺度唱都走嗮音
藍店你去條毛牙?
唔通返深圳咩
啲party room又唔齊歌
錫你春袋啊!!
藍屍。
天朝犬隻集中討論區
https://lih.kg/zaBgpLX
#886 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我係藍我可以幫襯
你係黃營因為冇得揀先要幫襯藍店
食詐胡
大師姐唱得勁好聽喎
同你隊T寶差唔多啫 算係跟前輩學嘢
唔撚係掛
最差嘅momo好過秋少少
唱功排名
櫻<<卡<<<<<農村妹<<<<<<降<<許
秋<<<崠<儀<<<<瑞<真<坦
土豆妹<貓<<天使寶貝<唐<<<肉斤
gigi<<<彈彈波<<<冬<北姑
肥華<<<<<<<小抄<支琦<<米妮<麵

坦=降=彈彈波=支琦
肉斤=瑞=gigi
櫻<秋=土豆妹

不服來電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞