點解連登仔成日話做女人係easy mode 但又唔肯變性

235 回覆
61 Like 469 Dislike
又話女人世一
又話黑人世一

但你“祝福”佢下世投胎做美國女性黑人(已經唔係非洲女性黑人)佢又會屌柒你
首先,「面子」呢點唔存在西方文化,跨文化研究嘅結果嚟
無地位同族群關係嘅社會亦無可能有「面子概念」存在

其次,自己好奇自己搵解答,古代男人負責狩獵本來就係共識嚟
有爭議應該係你攞證據反對

然後,
另外男人打仗保家衛國的同時,男人身為領導者,好多時都係發起戰爭嗰個

-點解要打仗、爭奪資源,同問女人點解鍾意名牌有直接關聯,男人搜刮金銀珠寶為乜?點解要發起戰爭?
-一邊畀人打自然有另一邊反抗=保家衛國,無咩值得講

我自己個人偏向覺得男女有份 係求生本能

你又開始將「有份」偷換做「貢獻均等」

最後,
周朝開始男女飲食不同

歡迎舉出夏商或更早女人係「當今男人責任」入面所負責嘅貢獻
(因為父權陰謀論係全球性,影響甚廣,一篇文解唔到西方狩獵文化同飲食習慣)
如果咁講按你logic 港女鍾意食洋腸崇洋唔係好合理好聰明咩

到而家都唔係好明你噏乜
究竟係點推論出嚟
到而家都唔知你第二點噏緊乜鳩
個gender difference 針對男人,得男人會出現,咁唔係有少部分男人天生會智商較低係乜

續留言#199:
我諗我知你點解要強調呢點喇,因為仇男係唔使原因
變性喺香港係Hell mode 不過如果去歐美可以變super easy mode
尊重 拉
我理解唔到點解你可以出古代男人負責狩獵本來就係共識嚟 一句帶過就得要我自己research

但係當你反對女人保暖嗰part
你自己唔搵證據證明男人貢獻大過女人

授獵、衣服 我舉左最出名商皇後婦好既例子證明
當時男女付出係均等
佢地係一齊出巡
已經有證據但係你直接ignore

前排d 大陸人都覺得欣宜過左身係佢地共識
以上其實係嘗試禮貌地challenge你
唔該你proof 翻自己
你指出在IT 、high tech 用腦科都係有男性主導
嘗試證明男性聰明

我回應:李清照,指出以前文人、今日high tech 其實係男性霸左好位做,女性根本無機會,但係呢度出現誤解,你以為我嘗試proof 研究,其實已經係一個新例子、論據,係反駁緊你。然後你話唔引cultural content。

所以我嘗試反駁你: high tech、IT 用腦科d 老細好多都係白人男人,呢個事實上都係美國發展得最好我想係公認。咁單憑這一點,係咪可以proof 到白人男人好過黃人男人?咁唔係,就好似IT 、high tech 用腦科都係有男性主導嘗試證明男性聰明,係一個以現象反推論、唔logical 既argument。

然後我嘗試推到極致去證明你logic 唔啱,如果以上白人男人最醒係成立,港女搵洋腸係好醒,去諷刺你前面既rebuttal。

強調:我對港女搵洋腸中立,但係唔覺得白人黃人有分強弱,主要係cultural context 同歷史丶經濟發展唔同既問題
香港lgbt不了
從來冇男人會認為變性人係真女人囉
今次我又覺得你唔係錯
但又岩唔哂
做人妖+駁長6鳩有冇得諗
契弟都不如
分清楚邊個講啲咩再覆啦傻鳩
原來句嘢係因為有傻鳩將人哋嘅留言當係我講,跟住發晦氣講嘅內容嚟

仲要講乜「嘗試推到極致」
話推到極致,極致喎屌你老味

畀你啲懵撚讀書,懵撚連邊個留言都分唔清,仲要將啲內容亂咁「推到極致」

有撚病,玩滑坡謬誤就扮識推論
見你識搵lit我當你有副學士程度,但係真係好撚蠢
石器時代hunter-gatherer開始已經有性別分工
How Do Hunter-Gatherer Children Learn Social and Gender Norms? A Meta-Ethnographic Review:
Furthermore, foragers exhibit a strong gendered division of labor.

男人負責貢獻食物來源
Socioecology shapes child and adolescent time allocation in twelve hunter-gatherer and mixed-subsistence forager societies:
Gender differences in child and adolescent activity budgets were stronger in societies where men made greater direct contributions to food production than women.

反駁你前面鳩噏講「要面」
而且有ethnographic record
Why Do Men Hunt?: A Reevaluation of “Man the Hunter” and the Sexual Division of Labor:
Here we show that there is little empirical support for the view that men hunt for signaling benefits alone. The ethnographic record depicts a more complex relationship between food sharing patterns, subsistence strategies, mating, and the sexual division of labor.

先唔講你個人無常識,細個應該都無去過科學館歷史博物館
石器時代份工都要lit support,你諗住質疑啲250萬年前嘅文化(仲早過三皇五帝嘅文化)可以幫到你講啲咩?
痴撚線,個癲女人嘅邏輯跳躍到

問:如果女人高智商咁點解IT engine Math 所有用腦科都係男仔做主導?
答:按你logic 港女鍾意食洋腸崇洋好合理好聰明

中間係可以無任何推論,完全靠滑坡「推到極致(佢本人講)」
笑死,唔講以為你前面畀我答完係有回應到我
點知去睇前面幾頁啲駁到你啞咗嘅留言都係冇回應
跟住到呢一頁就改口話我ignore
你無視咗咁多嘢好意思追住人話人冇覆你?

女人
你攞發晦氣來講 人地個句本身都係一句joke
係你自己chur 住係問問問 理解能力唔高
唔明人地先要咁長打段野解釋
你起碼問左三次 我見你似認真
唔係發晦氣 如果係咁你上面所有討論都可以話發晦氣帶過
大佬我地係lihkg 唔係f2f 面對面 鬼知你心情唔好
男人都來m
對唔住 你最近荷爾蒙唔好 發晦氣
我留意唔到 sorry
為左你知 我依家咁答你都係發緊晦氣sorry
佢啱啱留言話你joke喎

sorry 我行得太前 不過係上個月禮拜既新research
未留意到好正常
不過依家係真係推翻緊
成件事係顛覆緊成個學術界對社會既理解
不過博物館唔一定係啱
以前地球常識夠唔係圓啦
教會傳統唔知呃人呃左幾多年
香港做museum 既人hea 過公務員
你expect 佢地跟得貼?信得過?
你有無學術常識?正常你入完大學之後應該會不斷challenge到自己既有知識 不過唔知你邊間

下面發晦氣 話翻比你知
但係你直接assume 我係副學士都好好笑
我係呢個field 既我會唔知最新research 係咩
除左一開始去緊旅行 搵錯張錯圖
個research 其實都係啱
比你好似隻狗咁係到chur 住之外
其實你捉到D 咩 吹水唔抹嘴
估計係起碼30歲以上既毒L
後生睇緊既後生仔 千其千其唔好信呢D連登仔
自己溝唔到女就仇女
自己單身一個 就想人地陪埋佢去叫雞
你大好青春大好未來無謂變成連登仔
屌鳩啲蠢撚都畀人屈仇女
#215 我:見你識搵lit我當你有副學士程度
#221 蘇格拉底鍾意:你直接assume 我係副學士都好好笑

如果招聘寫:工作要求要有中三程度,係咪中三以上唔可以見工
寫中六程度就中六以上唔可以見工?

我#215講有啲咩程度講緊嘅係 On or above,有呢個程度
「蘇格拉底鍾意」條友竟然係直接歸納人哋當佢得副學士,然後發癲

邊個話女人語文好?「蘇格拉底鍾意」一定係例外
佢連中文On or above格式都唔識睇就衝出嚟柒,想點?
蘇格拉底鍾意 #568426
由第七頁開始覆唔到我嘅人,喺度話自己教育程度高
人唔笑狗都吠
中文 同時on or above
中文文法用英文講
我當你有一條撚
又係咪on or above assume 你係1條或以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞