點解連登仔成日話做女人係easy mode 但又唔肯變性

235 回覆
61 Like 469 Dislike
我個人覺得呢D 討論point 唔make sense
女性做雞西有八達通呢個講法
其實男性都一樣有得玩
賭王頭兩個老婆,李嘉誠嗰表妹,小甜甜與陳振聰
呢個唔係一個只有女性玩既遊戲 所以男女其實都可以easy mode
當然男男女女做呢d 事點都係唔好
另一方面 其實有好多女性唔會玩 當然男性一樣
唔係無呢d 唔計較既女人 關鍵係點搵jeh
因為比女性呃過/男性呃過 而唔敢投入、唔咁付出另外一段感情污名化甚至仇視另一個性別其實係好弱智亦係好慘既一件事
等我梳理一下你嘅講法:
(1)我踢爆咗你淨係貼白人統計圖,唔貼西班牙人同黑人。
你嘅回覆係呢個係「全球research」統計嚟
(2)你講有其他原因令女人唔能夠成為最高智商5%既一分子。
咁我問係咩原因,你無答
(3)你認為你貼嘅智商統計係「全球research」,而香港情況唔適用
即係個「全球research」嘅sampling 唔具代表性
(4)我問緊咩「其他原因令女人唔能夠成為最高智商5%既一分子」,你留言#173強調嘅只係「30年間policy無favour 男性令香港多所謂嘅仇女撚」,都係冇答到智商問題
評價只要一向說話 變性要錢要時間有風險
咁都問點解on9
(1) 白人地方係全球男女相對最平等既地方,呢個dataset 係係最貼近香港情況,亦理論上來講最有利你既data
另外關於post 錯問題:

係我角度已經解釋回應咗?

(2) 咪由頭到尾男女唔平等導致既教育不平等咯
education 上面嗰post 成個#173 咪做緊咯老細
(Btw 173 最後嗰張upload 錯左係唔關事的。
(3)香港唔能夠歸納全球情況 唔代表份data 唔啱用
香港係一小部分 係香港唔夠代表性 唔係份research

(4) 同(2) 解釋 係教育機會問題 #173 成個post 都講緊86年之後先至開始多女性進入大學
我唔明點解你要講最後嗰句擺係度 唔post 我原本擺左既data 然後斷章取義話我無答你
男女其實都可以easy mode

幾睇得出女人嘅所謂同理心唔會出現喺「男性」呢種妄想敵度
講得出有男有女(唔講數據嚟淡化呢個極端嘅情況)可以睇得出有幾幼稚,看待一個議題有幾唔成熟(缺乏充分認識)

文化背景(反映根深蒂固意識形態):女追男隔層紗
可觀察現象(現況):交友App女帳號同男帳號嘅處境唔同,通常好睇少少嘅女人大把人主動追
新聞(匯報數據):Tinder大約72%男追28%女,曾經被起訴性別年齡歧視https://vocus.cc/article/61402d5bfd8978000130e6d6
演化心理學(兩性動態):搵靚仔靚女喺街問異性上佢屋企同SEX,回應可以爭咁遠(見下圖),而且女人傾向拍拖期間cultivate backup mate(12:44) https://youtu.be/mu4Uki8VyLc

「哈哈,有男有女所以打和啦」
首先,要釐清事實:
香港男女升中合併派位模式係2002年(距今21年)開始;
而你貼嘅兩份research分別係2015(距今8年)同2017(距今6年)出版嘅

其次,西方婦女接受教育普遍係第二部女權運動(1960年,距今63年)之前盛行;
香港嚟講1986-1991(距今32年)年男女接受教育比例一直提升,大約男:65.3%,女56.5%。

跟住,你為咗講統計圖嘅「男女唔平等」,你用李清照做例子(1155年逝世,距今868年),用800幾年前嘅人嚟證明男女唔平等

然後,講香港嘅情況近女大學生人數開始拋離男大學生,喺教育明顯偏利女性嘅情況(學位有限,一方增加理所當然另一方減少),你竟然講得出「男女唔平等導致教育不平等,從而阻礙女人發展智商」
1.你釐清嘅事實我清楚但對你方更不利
政策改變既係2002年
佢地有結果都要等10年啦

2.男同女percentage 加埋過100?
男:65.3% 同56.5%
呢個data 邊度出
anyways 就算係咁男都係多過女

3.我用李清照做例子係想證明男女唔平等係一個好耐既現象。好似美國Orthdox Jews 咁,都係一個依家發生緊既現象。我亦唔係為左講統計圖而用李清照做例子,統計圖本身就係一個有力既證據,我點解要用一個千幾年前既人,而唔去用統計圖。我本身係用緊兩個論據去說明緊我既point。而唔係李清照support Cambridge research即係簡單來講係用緊古今中外引證我論點。
老老實實tinder 約炮係咪等於結婚拍拖咁有可比性咩
(3)太好笑,我先講(2、4):
你的確冇答,因為你嘅角度淨係想講以前(86年之前)教育唔平等(40年前嘅文化好重男輕女);而我嘅角度係著眼當下(02年至今20年)嘅教育唔平等(好中學女多、大學女多過男)

喺呢啲情況下你講「男女唔平等導致教育唔平等阻礙女性智商發展」實在可笑。

講返(3),
香港唔能夠歸納全球情況 唔代表份data 唔啱用 香港係一小部分 係香港唔夠代表性 唔係份research

統計學就係講representative,尤其研究人嘅議題都係搵代表性:有代表性即係份研究有幾反映各國大體情況,而呢種代表性係唔會存在咩「數據啱用」但係「香港唔啱用」呢種矛盾狀態
更加好笑嘅係喺西方頭兩波女權運動過去(63年之後)仲講緊有其他原因阻礙西方白人女性嘅智商發展
定係你想討論既係係女性較男性容易滿足性慾?

你討論02年至今20年的現象基本上都未有整係香港data 出
02 年大學grad 既人依家都係40-42歲
你依家個玩法係不斷challenge我 嘗試令我係辯解時有錯漏 嘗試模糊argument 焦點
但係你無針對嗰post 既research 做回應
1. 而家2023喇,過咗21年喇等10年
似你啲老女人仲講緊40年前要女人做嘢唔投資佢哋讀書嘅年代咩,你要講都講升中合併派位之後呀

2. 個數字講緊嘅係男65.3/100(~34.7失學),女56.5/100(~43.5失學),來源新婦女協進會(佢原文寫得仲衰):
https://aaf.org.hk/2022/01/14/女性接受教育的情況

明明係傻人發現案仲要如獲至寶懶醒
寫文嗰個係女人,而你條女又喺度懶醒,總有一個係弱撚智,你自己揀

3.
「李清照做例子係想證明男女唔平等係一個好耐既現象」

我同意男女唔平等好耐
由原始人狩獵長毛象開始已經男女唔平等,冇男人冒險邊度有肉食(肉類,尤其熟肉係日後人類發展思考能力嘅里程碑)、邊度有毛皮過冬
男人為整體社會係攞條命去博
打仗參軍保家衛國好長期都係男人嘅義務
有意外就老弱婦孺走先男人殿後(東西方都有君子、紳士精神嘅概念)

我點解要用一個千幾年前既人,而唔去用統計圖。

如果你呢個統計圖係咁有用,人哋問你點解男人讀多啲理工科,你直接答咪得,答李清照根本多餘,而且九唔搭八
交友app(有人約炮有人搵伴侶,而都有人約炮走到結婚)本質係夾埋兩個有興趣嘅人(動機係咩、做啲咩)唔係你探討/總結到

如果你要探討兩性議題(相信自由戀愛)就要理解attractiveness同兩性動態嘅關係,拍拖結婚本來就係火花、相處、感情咁運作【除非你嘅目的係釣金龜過人世/搵男人埋單(自我物化,無感情可言)當然可以忽略attractiveness】

交友app講嘅兩性議題唔係同拍拖結婚「有冇可比性」
當然必然有女人俾人呃感情中出即飛,有男人比女人呃錢
唔知呢啲呃感情又有冇可比性呢(你話冇架嘛,哈哈)
你個人有乜撚嘢問題呀?
2002年一直都係講緊男女升中合併派位模式喎,影響嘅係小六升中一揀學校喎
當你2003年升中學,讀6年中學咪2009年中六畢業,再讀4年大學咪2013年畢業囉

你意思係唔係09年至今14年嚟香港冇做過智商統查咁解呀?
嘗試令我係辯解時有錯漏

屌你老味咁你辯解唔好錯咪得囉
前面有咩要回應你唔識highlight出嚟?
你又有回應晒我覆你嘅嘢咩?

女人
你搵到智商全港統查我say sorry
你由#84開始連「alpha male都唔識解」
後面#160講
最低智商既5%人係大部分男人,有基因原因 ,係天生。

畀我喺#163駁咗sex-related genetic reason 應該參考neurodevelopmental disorders喺gender differences

而家你唔回應就啱?
你無喺留言問我反而突然指控我「無針對嗰post嘅research(唔知講緊邊個)」回應?

去洗碗啦,咁嘅水準學人亂用統計圖歸納
越講越錯仲要驚人質詢
嘗試令我係辯解時有錯漏

你唔講鳩嘢就無人質詢,simple enough?
1. 我希望我係老女人但係sorry 我係新poilcy 得益者升中嗰陣2002 佢地都係12 今年都係35 咋播

2.男男女女都有醒人蠢人,唔通你認為有男人去做狗,代表全部男人都9?
問題係既然你知份research on 9 點解要quote

3.關於呢點,因為上面有人post 過相似論點,可見#161 我的回應
alpha male 本身可以有兩種解法 我記得上面都有人討論過
個gender difference 針對男人,得男人會出現,咁唔係有少部分男人天生會智商較低係乜
個問題係後面你自己都講左鳩野jeh
第二點唔知你噏乜鳩

第三點睇咗,答唔到男人點解要負責狩獵長毛象
第三點:有無機會係一個男人要面遊戲 你份report 同證據呢? 不過呢個唔係為challenge你,係我真心好奇男人係早期原始社會嘅男女責任分佈
同埋皮毛呢點我無research 過 但係織野、保暖一向女人野 邊度搵度男人係leader inspire 呢點
我自己個人偏向覺得男女有份 係求生本能
另外男人打仗保家衛國的同時,男人身為領導者,好多時都係發起戰爭嗰個所以破壞建設一體兩面
同埋其實商朝係有女將軍 係皇后來添
叫婦好 所以保家衛國呢點女人都有出力
nature 個篇文就係講周朝開始男女飲食不同
導致女人身體差d 慢慢保家衛國就有共同責任變成男人責任
你嗰陣講嘅係
連登仔所謂既alpha male

statistical alpha male同連登仔講嘅alpha male唔係同一類
我上面都覆咗
你要講明「連登仔所謂既alpha male」
狡辯「alpha male 有幾多種解法」無關,因為你一開始已經講實咗一種定義

個gender difference 針對男人,得男人會出現,咁唔係有少部分男人天生會智商較低係乜

既然你要強調呢啲殘疾人口本來就普遍唔存在喺日常社會工作交流,唔知你攞嚟講做乜
樓豬重度智障
放過人啦
佢已經好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞