有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
唔係
工作表現點樣?
我邊敢鬧 只係問佢係唔係好多野做
以前我都會直接鬧,但呢兩年好難請人,我都怕鬧走人
佢咩反應同態度
係咪真係人工低又叫學唔到嘢而難請人
佢反應,「哦」
Junior位都唔方高人工高學歷,
有時好矛盾,出得呢個價都唔方有咩學,可能對冇辦公室經驗嘅人來講,會學到基本office野,
但你想比多啲野佢學,就唔會比呢個人工請佢,
係佢角度,呢個人工想學多啲野,即係做多啲野,咁佢想做多啲野的話又唔會做呢個位

我唔知其他行業,可能因為呢幾年移民潮,呢個位係難左請人,以往唔會容忍呢種員工,唔會比佢過到proba
咁點解第一日出去坐左成日?
冇戴鑰匙都可以照返工,我估佢去interview
佢有影相, 不過唔係重點啦, 冇啦啦冇請假唔見人, 都係等炒
其實出得warning

我都遇過,消失左成朝,冇打電話返來,直到差唔多lunch break 先打返來,佢話自己瞓過籠。
下午返到後即收oral warning, 雖然我覺得written 都不為過
冇WARNING 啦, 直接炒
突然覺得當時個主管好仁慈,竟然仲出oral warning
好多時見工都吹到天下無敵
反而唔明, 你講到咁差, 唔早d炒
早d轉人好過
我諗個意思係2014嗰時
出去坐咗一日
可能心裡好多諗法同激動
當刻覺得一切都冇所謂啦(電話都唔聽、交代都費事)
結果冷靜後,第日都係要返工蒲頭
調佢去洗廁所
唔好講真話啦
班傻仔接受唔到,仲會問返你出幾多錢請佢
明明Expected 嘅都有喇
又唔係人哋出個價逼佢做
呢度啲連登精英真係笑死人
祝各位要湊o靚嘅唔好請著佢哋
比喻錯咗喎
而家係隻馬嬲自己話「我要隻香蕉夠喇」
做乜要俾多佢?
如果俾完隻香蕉佢做唔到,唔緊要,咪冇下一隻香蕉咋嘛
做好人就要辛苦自己, 自己諗

唔好為左做好人怕就唔炒, 仲要未過 probation, 易搞好多

你比佢過左就難搞好多
是但啦…政苦都係日日倒緊錢去用緊呢D人,唔會有錯既…
撐嘅人個邏輯係咪咁?

出去食炸子雞,人哋賣$280,
佢哋會話:「我食開市價$420,我俾$420先合理」

又見識多咗
試完唔啱咪唔要
呢啲人係要比佢成長下
不嬲面試表現同工作表現唔一定成正比
比個更有心/天有能力既人仲好啦
仲請唔請人,我肯學肯做
炒啦 陣間連累埋你重慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞