有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
事實就係證明有時啲細嘅
邊個做唔到嘢係冗員
邊個做到嘢失去咗或多或少叫公司損失
住喺個塔度脫離咗前線、或平時做嘢唔同範疇,真係已經好少直接接觸啲細嘅嘅大粒嘢
呢啲佢哋係唔會知

往往係到瀨到最大鑊殺到埋身
好似油船潮文咁,連阿頭個阿頭都要兜埋時
先至會如夢初醒
比次機會呀樓主
能力同態度真係兩樣都好關鍵
能力唔得,遲早瀨大鑊累街坊
態度差,衰咗做埋啲柒嘢想側側膊以為瞞天過海
同樣遲早瀨鑊
仲分分鐘會卸隻鑊落啲無辜人士身上
然後最終都係要大家一齊執屎
無辦法, 一直請唔到人, 舊公司senior算有能力, 佢上司為有用住先。
能力同態度都有就最好, 如果係後生, 可能都會tune到佢態度, 起碼我見過成功例子,
後生態度唔好, 我覺得只係社會經驗不足, 唔識睇人眉頭眼額
唔知你嗰行係咩
但通常一般嘢第一次跟唔到
咪抄底sop跟住做就點都做到七八成啩?
完全做唔到係連跟sop做都唔識定點
呢D係死循環,
明知條友做唔到野, 你又冇資格抄佢, 但又唔想影響工作,
為有做埋佢嗰份, 唔assign野佢做, 就算比野佢做, 都要micro manage
久而久之呢D人就會更無能力, 態度更差
我以前都以為係咁, 起碼我會抄notes, 下次做之前跟notes, 基本上都有七八成,
但原來有D人抄完notes係唔會睇notes, 下次繼續錯返同一樣野, 呢D人為數不少,
仲未計有D人係唔會抄notes
都冇屌到佢跪係度喊
做唔掂,拖慢進度,仲要幫佢執屎,好難保佢喎ching..
我諗有啲工種係要好識執生
次次遇到情況都有唔同處理?
如果係同級仲大鑊
又冇法同上面表達大家合作唔到
又要一邊無限執屎
最後捱到個人瀕臨爆然後遞信
但嗰個人可以繼續留低禍害另一個
除非唔使team work
先可以隻眼開隻眼閉
我經歷過exac7ly一樣, 就係同grade, 間唔中要合作,
同佢合作過嘅都投訴佢, 但可能supervisor撐佢,
一個人合作唔到, 可能係呢兩個人問題,
但所有人都同呢個人合作唔到, 就一定係呢條友問題,
既然有人撐, 所以基本上所有人都走左(包括我), 呢個人都未走
呢啲就係能力、態度都欠奉
佢唔會load到做衰咗係需要面對啲咩
俾人鬧完都可能冇感覺
或當耳邊風,唔會有咩良心譴責,好有自己一套道理

當然部分人唔排除衰咗、面懵完後
雖然死雞撐兩嘢,但之後都會默默改善返
咁呢啲都仲有得掹
呢D要執生嘅工我覺得更要手起刀落抄左能力同態度都incapable嘅人, 否則仲快食屎,
都係舊公司,
同事能力不足, 工種唔需要同其他部門合作, 其他部門唔知佢好kick, 亦即係話佢算最得閒,
有次派佢同高層出去做野, 其實只係針茶遞水呢D野, 唔需要用任何工作技能, 點知都出事,
打個比喻, 高層叫佢落7仔買雪糕, 佢當住其他客人面前唔肯。
事後高層返到公司鬧呢個同事嘅部門主管一鑊, 明知條友唔識執生, 做乜要派佢出job
皇親國戚啦呢啲
呢度之前有巴打日文翻譯過一篇2ch文
講老細請個極品皇親國戚入公司做
間公司仔即刻由幸福小天地墮入地獄深淵
個老細知咩事但就係唔炒嗰人
最尾做得嘢嘅人差不多都前後腳走晒
公司仔仲執笠收場
一粒老鼠屎真係會毀滅一煲粥
醒覺時已經無法挽回
雖然大部分時候大企業都係冇話冇咗邊啲人係唔得
你舊公司好撚多精彩故事
差好遠 知自己能力夠先可以揀job做 點解要同你硬食
我舊公司試過請junior tech
冇乜要求正正常常就請,老細興一請請兩三個
但好多時臨完probation 就叫做得差嘅自己走
大約請三個就有一個過唔到probation
我當時情況係到我走時, 部門得返3個人,
一個senior, 呢個皇親國戚, 部門主管(i.e.撐佢嘅上司),
而且另一條team係全部走晒人,
完全無junior幫呢個senior做下欄野,
基本上個部門同廢左武功無分別, 驚動埋HR/老闆, 老師仲寸個主管, 走晒D人咪好囉, 減少成本 之後點處理就唔知。

我只係打工仔, 有時都唔明, 明知皇親國戚趕走晒D做得野嘅人會影響運作, 點解仲係留佢係度, 間公司唔好話執, 賺少左都唔好啦, 不過呢D皇親國戚嘅出現都係因為一個縱壞佢嘅上司/老闆, 又點會覺得公司生意唔好關佢事
如果我講details仲嚇親人, 但費是自爆
所以某程度佢好醒目,
只係作為同事唔想同佢合作
新仔返黎頭幾日,已經掛住玩電話加上我已經警告完都係做漏野同遲交, 我即走去HR 要佢地出信即走
對下屬仁慈有時會搞死自己
咁都唔炒咁個PROBATION要黎做乜
如果係大波靚仔
就一定坐佢大肶教佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞