有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
炒啦 請個人返嚟係解決問題同幫輕部門
唔係請返嚟增加其他人工作
講到尾,主要係樣既問題
一係Extend Probation
一係唔過講拜拜
你理得個實數係幾錢啫

咁佢Expected都有
唔係應該做到返份工嘅要求咩?
佢攞到佢預期嘅人工,做唔到人哋預期嘅野,咁就已經炒得啦
近3字頭都仲肯去做office boy,唔荒係咩好嘢啦
咪就係
但無論邊一代,呢幾年大家都係少左面見面做野?
其實臨過試用前先炒同玩9人一樣,一個月就睇到個人既質素,兩個月就決定到重繼唔繼續請佢,第三個月其實無咩大出錯就比個人過試用,通常都係兩個月內就會比心理準備人地,自己走又好炒又好
我之前份工係毫無先兆下,第三個月臨尾個兩日前hr話炒撚左我,問原因又唔講,話純粹唔啱,唔啱就早啲講啦,3個月先炒真係好on9,出去搵工,人地見你前一份有三個月空窗期都估到咩事啦
將你段野改做
上一代問題 一樣咁fit
未夠一個月即炒,返工唔係幫人湊仔執屎。多數睇二個禮拜,唔掂即雞
抄notes真係好重要....
有理無理抄左先,d野幾白痴都要抄。
尤其是d野如果唔係成日做,過一年半載要你做返,之前冇抄低好易唔記得
我都面對過咁既新人 同級
但連我直屬上司都冇權炒
人地介紹既 到我走佢都未走
你咁講都啱
啲工作完全唔洗自己去諗點做
跟住指示做就得
咁都做唔掂 希望佢搵到兩餐飯食啦
真, 就算後來我做耐左, 常做嘅job唔駛睇notes, 但無端端有單job少做, 我都要睇返notes
其實唔拎來睇都得。
但如果係咁,返屋企真係要溫書,如果唔係抄來做乜
如果佢係靚女
會唔會有心機啲?
出到來做野後先發覺好多人做左幾十年野都係junior post,
做咁多年都係junior, 除左少數賺錢買花戴之外, 大部份都係能力同性格有問題, 所以唔需要介意鬧佢,
不過佢連馬會呢D大機構嘅junior位都做唔掂, 出到去私人機構應該更做唔掂
轉數慢+一部通書睇到老
我反而覺得呢個唔知係香港考試制度問題定咩其他原因。
我發覺有d人真係死都唔抄野(但又唔係真係記得),唔知係咪覺得返工好似考試咁,d野一定要全部記曬入腦先叫做岩。定覺得睇notes顯示自己能力不足定咩。

我只係想講,呢個世界冇呢回事
我就係有個咁嘅7頭senior,最後我嗰team啲人頂佢唔順走晒,我啱啱都辭左職。保住啲廢嘅人只會劣幣驅逐良幣,一係就一世都咪撚升啲垃圾黎害人,屌你老母。
未過試用好快d炒 之前試過想炒個垃圾同事公司話要儲夠3封warning先炒得唔可以用工作表現黎做理由 仲難過自己辭職
一般來講個職員醒目的話, extended probation都係暗示佢過唔到proba, 正常情況都會辭職, 但唔知樓主真係offer extended的話, 呢個職員醒唔醒目
有邊一代唔係覺得自己好叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞