有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
你比多二千蚊舊垃圾都係垃圾黎
我濺精肥佬肥老細 會咁
見個新人做唔到野就比其他人做
比其他野佢再試做

最後真係一樣野都做唔到就 叫佢坐/清潔地方
佢見咁會自動走人
閪工
講真,你自己都認自己無心機教佢
你個人都幾撚閪
其實點先算醒目嘅下屬
雖然都有俾上司讚過下
但啱啱fg 成日好怕連累上司或者俾人覺得做嘢慢
呢啲情況通常係啲supervisor就嚟退休/移民
你入筷子太慢
通常都係唔識分緩急輕重
出香蕉緊係請馬騮啦,隻馬騮仲同你講唔嫌棄爛蕉都照食,咁你都請嘅話預咗後果自負
正如出去食飯有間嘢明顯比市價平一倍,你都要諗吓食唔食,食就預咗冇乜質素,唔肚痾你偷笑
extend probation 佢自己都醒水
到extended period 完左再terminate 佢contract
你會唔會買一個服務,個服務太差. 但會唔會因為唔比錢間公司.人地公司就冇飯食好慘比錢呀? 屌你出唔足就唔要架啦.
又會懶醒又點工作態度冇問題?
幾多錢人工?

你出幾錢糧,人地咪表現幾多
睇你咁講,呢個都似係個種吹得好勁,比人以前咩都識
但耐左就知佢無料到個種人
呢d多數都教唔掂,唔識又扮識,又唔肯聽人講,剩係做自己個套
早炒早著你自己無咁嬲
我已炒左老闆啦
我會預左新人做野慢, 新人來講做好晒上司assign嘅野, 冇乜大錯, 已經夠,
但慢還慢, 都要合理地慢, 而唔係我之前講叫同事copy 10頁紙, 但半粒鐘都比唔到我
自問我assign工作比呢個同事都係跟返佢人工13-15k去比, 真係簡易影印filing聽下電話, 再深少少, 即係要draft文件, 已經唔會叫佢, 但都可以半粒鐘影印唔到份10頁紙文件比我
咁都可以比佢做三個月
樓主係扶康會番工?
有無諗過係d 老屎忽用「新一代都係心高氣傲...」黎合理自己因為忌才而打壓後生仔既行為?

可能佢地心底裏面都係覺得後生(由其是仔)係「廢青暴徒」
extend
deep talk
比佢知係你保佢先唔炒
之後睇表現
都唔得嘅當比一個月人搵工
又係呢d弱智論
你係值10雞既 你就唔會去見份3雞既工啦

委屈自己做份3雞工 之後周圍同人講你3雞請我 我咪出3成力囉 你返工係賺錢定鬥氣呀?
第一步 拿拿聲上手 做一個可以應付自己職位工作既人先

第二步 用腦思考 點樣可以做得更快更好

第三步 開始諗上司想要d咩 自己有能力比到咩佢
可能上司有d濕星下欄野 做唔難但麻煩 你又做到既 咁你咪包起呢堆野黎做 刷下表現囉
想炒我,我屌你老母啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞