有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
咪傻啦,大把廢中坑係咁
你試下過香討睇一轉

反而我覺得新一代多番啲正常人
因為上得網多睇得多啲,知道某啲野係on9自己唔會踩中
咁即係幾多啊?工作內容又係乜?
炒啦 對大家都好
啲印度妹真係極撚品

個人遇過最廢最惡頂嘅就係印度妹廢都不特只、格都差

講緊 developer & 個人經驗
資質太差都有機會無救
因為香港好多工,唔錯得
咁你on9冇計架
自己心軟
公司定左headcount
你唔炒左你果個 點請新俾你
笑咗
你驚佢失業就速戰速決,佢cv空左呢3個月都易解釋。你到一年後炒佢,空左又唔知點答人,寫呢年落去又比人問點解咁快轉。
以為老細開po屌我
Same here

個白紙 fresh grad 唔撚掂,我頂頭阿姐又話請唔到人,俾佢過 probation。捱左成年,最後我自己遞信。

我諗返起以前我嘅 manager 同我講過,請人真係唔好衰心軟。
當然俾佢過probation. 點解?
公司最緊要有哩D人 佢唔廢點顯得你有用?
黎緊市道差 到時係你交佢出黎做成績俾老闆睇
我離開上間公司一個月前請到個replacement
本身都預佢乜都唔識咁教
每日番工都話好多野學 好勤力抄notes

結果有次我出一個task試下佢學左幾多
佢第一個step開始就唔知做乜鳩
但佢本notes放左係佢面前 啲答案都寫曬係到

我走咗一個月之後聽舊同事講
我老細留意到次次番office都見到佢做錯野比人鬧
然後炒左佢
真係好多呢D人, 抄完notes又唔跟住做, 咁佢抄來做乜
炒個新人都咁多野諗,不如諗下自己岩唔岩做管理啦
聽落你上司幾好咁都頂唔順
佢係好好人,佢話我知問佢乜都答唔到。我知其實佢應該識得答,只係問題轉咗少少就跟唔到。上司覺得佢做咗兩年幾問乜都唔識咁,完全合作唔到,除咗炒無第二個選擇
炒 你留佢身邊 等於 一個炸彈
拖得耐 問題更大
早啲同佢溝通,指出佢嘅不是,講咗都係無改善就炒啦
同意
情境: 基本功都唔識扮識
兜唔到 唔改 仲屈你錯 係你冇好好解釋
問題係:基本功都要解釋?
然後試用 咁多時間 明知自己唔掂
仲要做自己野 到就過試用 先黎賴3賴4
仲要條友唔係FG
Extend 佢probation, 同HR傾整個improvement plan俾佢,要佢跟到先過probation
如果佢做唔到就名正言順下次炒得,如果佢有進步又達到你要求嘅話就皆大歡喜
做乜拖到人第三個月
想問下公司個新人係咪姓黃
食屎啦 樓豬 躺平是世界潮流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞