有冇兄弟試過因為工作表現而炒過人?

247 回覆
57 Like 315 Dislike
我都曾經諗過做死一世junior。
但轉轉下工,開始覺得,有d野,唔試唔會知自己得唔得....
試高少少位,唔得,咪唔得囉。但唔去試,永遠學唔到新野
我比較信practice makes perfect, 抄左Notes都要親手做一次, 先會易D記得
我係a level老鬼啦, 就算派powerpoint/notes, 內容都係簡單point form, 嗰個年代返學抄Notes係必需,
而家已唔興抄notes?
幾好記性都好, 去到新環境要乜都唔識, 就算同行, 可能內部procedure都唔一定, 唔抄notes只係玩自己
佢expect唔係市場expect wor 有機會係佢開價太低條友貪平請咗
extend 多三個月
Extend probation 叫佢快D搵下份
咁又唔係咁講
有啲工得個13-15K 請FG

講真呢個價真係請個人返黎湊數同你預左比人刷工作經驗
extend probation 先同佢傾下問題係邊到,希望佢有改善先,覺得又唔好一嘢炒咗佢,比埋時間同advice都係咁先炒。
咁當然。
其實做返幾次就開始可以唔靠notes
我用common sense去諗, 如果發現新人有問題, 正常上司係頭一兩個星期已發現, 並已同佢講左問題同叫佢改善, 之後幾個星期佢應該就會改善, 慢慢tune,
去到第3個月都仲係咁, 其實個新人未來幾多個月都唔方會改
咁就算係13-15K, 都應該比返呢個價嘅performance,
樓主個新同事會唔會連呢個價都唔值
我純粹冇得賺錢買花戴, 所以先要逼住去搏升
大把錢的話, 我都想做junior hea
咁似我兩個半月前炒左果個 係咪轉咗去你公司做
我同過唔同年紀嘅人做野,
結論係佢做唔做到野、態度好唔好, 永遠同年齡無關
樓主返工好有震懾力
我俾佢炒過
老老實實啦
上份工QUIT得, 應該係工既問題 , 人唔得就會比人炒
佢都心急搵工先話自己識黎呃你
佢自己都知係呃緊人,

最後只會:
1 佢依家已經搵緊工, 本身都係騎牛搵馬
2. 真心想做, 所以先有心學+工作態度冇問題

如果我係你 不如係PROBAT之前同佢傾一傾
係咪有咩困難 有咩覺得難PICK UP 如實同佢講表現唔達水平
如果PROBAT完之前睇唔到改進就玩撚完架啦
其實我有提議過登住ad請嘅 不過HR 話佢收咗好耐CV 得佢啱budget 又話驚炒咗請唔番盛

不過經一事長一智 明白到對別人仁慈 啫係對自己殘忍 所以先唔希望樓主重蹈覆轍
唔講以為樓主fg果陣十項全能 會唔會你fg果陣你啲上司都覺得你啲野係屎要幫你執手尾? 受人恩惠好彩宜家上左位就反轉豬肚咁對後輩 乜撚野meet唔到standard? 想佢fg experience同你做左十幾年野一樣咁快咁有經驗?
陰鳩公
上級先仲大獲
垃圾上司咩柒都唔識問番你轉頭
仲成日做埋啲柒野 又怪番你做得差
你又唔屌得佢
最後爆佢一獲再走 結果佢遞埋信
9成日都係quit上一份工再做新一份
你咁講咪呢世都唔炒得人
咁都得?

咁都expected 有咩意義
13-15k既performance就係準時返工同埋比人屌
仲想有咩performance
試過老細請個女仔聽電話,難度係其他MK妹煲住劇聽都ok嗰隻

佢好勤力抄滿成本notes,又自己喺share drive度print好多嘢出嚟睇,但聽親電話都啞咗咁咩都話唔知,日日俾人投訴

同佢傾完覺得佢可能唔適合同人溝通,所以調佢去做對單,做咗幾日個supervisor就投訴話全部對錯晒,排單number都錯

咁都做唔到應該都係低能嘅,所以即炒佢唔好煩
未炒過人
但見過識既隔離 team manager 炒人

我有問過佢點解
佢話個個人工返訓覺又無心機做
咁都係現實既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞