有無吸塵機械人介紹 (3)

1001 回覆
3 Like 22 Dislike
主要係小米m30pro同雲鯨J4,諗緊邊部好,因為屋企有幾隻貓同長頭髮,可以清理毛髮為第一考慮,睇完好似雲鯨最好,可以清得好乾淨,小米雖然基站有切割,但滾刷兩端都仲有機會纏住頭髮,所以都係雲鯨J4比較好,同埋我問過客服,冇network都連到,真係鎖左都唔會話廢哂
考慮緊買Ecovacs x2 omni 俾媽咪幫輕下佢做家務
想問下有無啲用過一排既巴打有啲深度review
巴打屋企係咪多雜物?
追過post好似有得較咩精密打掃
好似係用弓字型咁掃
請問依家仲有無改善?
係咪都係l20 比較直觀好用
地下0雜物
熄哂所有AI同精密打掃
大約10次有2-3次都係咁

以前用l10 ultra果陣一次都未試咁
諗緊L10s ultra同L20 ultra
本身諗住有新買新
但係覺得L20真係有啲大部
本身怕有臭味唔介意密啲清水箱
L10s細部啲岩岩好
不過又驚舊款得濟
定係可以考慮x2 omni
各位師兄點睇
M30 pro到左
第一次用呢d機 效果都幾滿意
但個避障功能就好一般 經常一野撞埋去先識停 有時又真係避到
我都報告一下,聽完ching分享買左m30pro, 一開始建圖成日塞左係梳化底好煩,建完圖之後set左梳化係禁區就開心使用中

爬左文落左少少axe清潔劑,so far冇問題

割頭髮果d未得閒開黎睇work唔work

不過每晚見住佢幫我手打掃,我就係到睇電視係幾治癒

有啲勁少少既漬要人手清,我覺得要先大清潔左一次先,跟住每日都用就最perfect

另外我有啲唔明同時掃拖,部機都會先吸再拖?
見app話先吸後拖會好晒電同時間
同時掃拖同先吸後拖係唔同的
前者一次行晒,後者要分兩次
個人經驗分享
同時掃拖係有機會吸入塵盒既垃圾濕濕地
舊款集塵個吸力冇咁好
咁樣加埋就會變左個塵盒積到變一大舊垃圾 要手動撩翻出黎
M30pro so far冇呢個問題,加上呢個問題係我屋企發生主要係因為貓砂濕左會變痴同發脹

Btw 有人講過塊抹布會噤用d但幾蚊貨仔
一臭就丟左佢
原來係咁
想問下ching 你烘乾布係咪都係烘2hrs? 我見app好似可以set耐D, 不過好似又係晒電

同埋D塵袋同抹布你多數幾耐換一次? 上TB睇好似都唔係真係咁平
定係塊布其實可以拎去洗衣機洗
2hr
買副廠袋同布好似計翻都係3-4人仔一塊
塵袋滿記丟 用左幾個月都未丟
布就1-2個月咁上下換一換
洗都懶
其實可以買傢俱腳墊 升返高D (如果係差少少高度就可以諗下)
我個鞋櫃底佢都同我捐入去拖乾淨
有冇人用緊ecovas x1?
衝動買咗,不過未入伙
但上網已經見到好多人話好唔掂
同時吸拖
有見過啲人話
啲塵同污糟野加埋水氣係集塵袋容易吽蟲
想問最後買左雲鯨嘅巴絲打,隻App係有冇鎖區?
因為搵過J4有鎖區同無鎖區都見到人講
買左1L 屌米建議既清潔劑,
就算係淘返黎, 條數都好撚貴下
屌成鳩日偷懶
有興趣買l10s ultra, 細部d
有冇用家分享
問左個CS話個APP唔可以係大陸以外地區用。
咁之前曾經得個啲係咪都被封?
我係2月14號買咗部Ecovacs T20 Omni,一入屋個時已經唔識吸水上黎,於是我上網見到有人話扭下膠塞,拔完插頭再插返幾次,又成功返。
如是者,用咗半個月個拖地功能又廢咗,清水箱完全出唔到水,正常使用大概3-4日要換一次水。
試過跟網上討論區或者官網建議洗個過濾棉同埋換埋d膠塞都吸唔到水上黎
好在佢有大昌行一年上門保養,今日大昌行上黎收走咗部機去維修

唯一覺得部機優點係佢吸塵盒個Part真係吸得幾乾淨,但基本上個拖地功能真係成日壞
淘寶Ecovacs使唔使轉插頭?定用返轉插就ok? 小米好定Ecovacs好
淘寶Ecovacs使唔使換插頭?定用返轉插就ok? 小米好定Ecovacs好
屌米出左x20+, 睇落同x10+無乜分別?
原來大陸小米又出咗部新嘅M30s
塊布識伸出去貼邊拖地

香港真係連二等城市都不如
新機連大陸上代嘅功能都未有
中港一家親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞