[高達扭蛋/盒蛋討論區 17] MSE / FW# / G FRAME / MJG / NX / SDFC etc

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
痴撚線邪神級別
回憶一下年頭
mse 都已經話過今年係再販年
過左大半年都keep住係再販消息

新諗法係
佢想吸多啲新客入坑
同加固剛入坑客戶
下年度就可以瘋狂出新野

諗多咗既我返出去先
呢set10週年痴L線,諗住一次過儲返啲主角就訂左,幾百蚊比啲咁嘅野我,即刻退fw坑,以後唔買fw

雖然mse都有sad,但呢啲已經唔可以用sad嚟形容

唉希望mse唔好斷line啦
https://youtu.be/Scy4TySNYBI?t=482

有日本仔mse05個轆錯件砌唔埋
連metal build都終於出天意
mse仲喺度妹吓妹吓
都冇妹到 直頭停左
FW 好睇彩數

通販QC未必差,
魂限未必好

咁FW 作為雕像造型一定好啲,但因為全上色,所以出事機會大啲,當然仲有個優點就係整體其實相對平
相對上少炒價
我會形容係食玩版舊Gundam fix figuration
MSE 可動性好,但上色就好少,單純出事機會少啲

新既魂限FW 其實QC回復返正常普通水平
係你po呢一set係特別差
嗰期Bandai 嘅貨基本上大量食屎
(下面啲相我之前都有po 過,係for未睇過嘅巴打)

FW百式機系/金色機/特別色多數都好
SP QC 亦都多數好好
性價比最高嘅係MA,
例如GP03 / Z plus/ S系列既大型MA,
可以比起MSE 更出色(平+ QC好+ 造型好,而且MA通常唔預你撚,齋擺多,所以有冇可動根本冇乜所謂)

如果兩邊都有嘅大型組合站屍角色,好似Gp03/ Gundam DX,我會揀FW,平+ 造型好
(呢度夾埋三隻都係百零蚊)

但一啲可動高既角色,我會揀返MSE e.g 00R
(呢兩隻FW完全做唔到咁嘅魄力)

而TR除咗5之外,
基本上MSE獨家所以冇得講

我買FW通販前期號碼嗰啲QC亦都冇咩問題
但留意番
尤其係白色機體都好睇彩數
睇上網評價好多時衰喺塊面嘅三條線
但換言之只要你避開唔買就冇事
所以我只能夠話自己好好彩

講真,我都係FW/MSE新手
只會儲自己覺得靚嗰啲,所以同咩都買嘅人嘅睇法可能有啲偏差

Just for sharing(買FW,個人傾向買相對既冷門嘢,價錢通常好撚抵,FW最正就係會出啲基本上冇機會喺其他產品線再出嘅機)
tr1個格納庫好正,橙色app?
seed個3隻去邊訂好
尋日後追埋mse ex01
呢幾個月入左差不多10盒ex
港魂
值唔值得入手
有無入動漫節?會場有樣版
如果係好鐘意呢3隻的話都可以考慮
希望MSE會出天意
食住2024年新Seed D嘅勢
出新嘢已經還神,天唔天意都無所謂了
有冇ching有留意05彈 模倉或者ins point會唔會有散
想問下仲有冇邊度有mse ex26?
模倉 406
問左幾間都話無晒現貨....
SSP模倉有散,但冇乜剩
最後嘅00Q定唔知V set 俾我買咗
去左另一間買唔到太遲
得返車轆$64兩隻

最後四眼買左套$130set
130蚊抵過散買喇
第六彈十二月再販

隊長
炒狗gg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞