日本配眼鏡勁平

449 回覆
93 Like 141 Dislike
好多鋪頭$200左右 都配到眼鏡 連鎖都未必做到

仲有如果配漸進 我又唔覺得係平
可唔可以講多少少
考慮緊加唔加防霧
因為好少可有客人一年配幾幅
呢D十年八年先換的唔食水深點得
一個月有幾多客?
反而隱形眼鏡都仲算消耗品,去貨快
但要款式同價錢搵到平衡來講
$200我就唔知得唔得感覺個款好核突
黎緊想玩命去末代買框(mykita)再返大陸搵ad配蔡司(3折) 配完返香港等末代較個框
我都好好奇香港有咩細鋪係平,講緊10幾年前讀緊書屋企人帶我去d樓上細鋪配就咁超薄都收緊我千三四蚊,宜家我早2個月日本配1.7+藍光圍翻都係800幾,自從當年去日本配過次之後已經冇響香港配過
有幾玩命,大陸配蔡司鏡十年前已經開始
上次係大阪zoff配完拎鏡個時都會幫你調
根本唔洗自己開口
老實講,480配到有防污coat嘅1.6已經係平
當然牌子控會寧願揀1.56 Zeiss clearview
好多都係$900左右 ,不過如果你係日本配得開心就保持住啦 消費體驗都唔同啦 去旅遊再配眼鏡可能會開心d
日本除咗香港都有既連鎖店,有冇其他好野介紹?
早排去銀座金子 見有香港人喺度做serve緊香港客
要 cap 盡醫療劵
我都記得係 仲送多個眼鏡盒畀你放舊眼鏡

香港個D算撚數啦
認認真真 香港係邊到配眼鏡最好
個位同焦點要tune
同埋Nikon入門鏡唔會差得過Hoya入門鏡片
香港嘅Jins同Zoff一樣係垃圾
速食店只推介Owndays
係咪可以叫香港Jins訂日本鏡
你講下個度數 我再大約比個價錢範圍你 你上網搵返間價錢相約 地點又近既就得啦
都好過眼鏡88之類大型連鎖同街坊鋪個D先
唔係夾個框 你最熟
無聽過, 香港配1.74就owndays普通鏡片算啦
我香港只係配過zoff 因為跌爆左要就腳即日拎
Lindberg塊預咗比人掉嘅demo片一樣係Hoya 1.6
其實無你想像中咁貴

最多你話市售嘅用緊VG coat,日本Jins/Zoff拎嘅可能係用SFT/VP coat(不過都可能係用同一隻coat)

另外Stellify一樣有泰國造
運動用既唔特別建議
姐係你會係出面套多副goggle 個種的話

但一般生活用既,打邊爐 出入冷氣地方個種我覺得係好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞