克羅地亞 呢個國家都幾顛

595 回覆
2020 Like 20 Dislike
去過piran好撚靚
come on james
7月,
dubrovnik巴士站準備入黑山, 36度

黑山kotor巴士站38度, 人生中第一次經歷38度, 又熱又焗,
諗住係16湖36度我都係咁行山冇問題, 38度係kotor行山都得啦, 我真係去左行山, 又出埋海
本身plan左去埋tivat (suppose係黑山留3日), 但真係病緊, 頂唔順, 為有急急腳走人,
ps, 好多人都係dubrovnik巴士入kotor當1 day trip

between, 斯洛文尼亞都係好顛
七八年前香港物價貴撚到你冇撚嘢?
有冇去過十六湖先
香港人唔係冇錢,係唔肯放低份工/冇時間,$2-30萬都夠玩
香港真係好靚
呢幾年多左香港人去克羅地亞,
斯洛文尼亞一樣好正, 但唔多香港人識, 趁香港人未去之前就快D去
不過我估就算而家克羅地亞都唔算多香港人去, 所以斯洛文尼亞應該都OK嘅,
亦都慶幸大陸人唔識呢D國家, 所以佢地唔去
咪撚污染人地國家啦屌你老母死港豬
唔知點解
好多韓國人去Croatia/Slovenia
好似話有啲劇定電影喺嗰度拍
冇深究
日本團韓國團都有, 我見過日本團成車都老人家
日韓都有自遊行, 但都係少數, 小貓三四隻,
不過就算計埋呢兩國, 黃種人都係極小數, 而我係唯一一個香港人(應該)
想知去過既巴絲同當地人溝通方唔方便
自駕租車睇地圖路牌會唔會好蝦轆
我今年去見到好多韓國人自由行,跟團都有
D人 高過法國英國瑞士好多(目測),聽過有個鬼佬fd講平原冇細山D人會生高D ,所以佢哋生好高,我估年輕男人平均至少有190cm+,女人同我一樣高
遊客區英文唔係問題, 就算唔識, 單字都夠你解決基本問題, 我試過問一個疑似當地人打扮嘅大叔, 點知佢係英國遊客
佢話我都係遊客wor, but you are so close, 你應該差唔多到啦, 講左一大堆廢話, 即係話其實我都唔識路
無記錯近slovenia嗰邊比較多人講意大利文, 我專登學左幾句克羅地亞打招呼話, 點知收銀同我講ciao
估唔到而家咁多韓國人去
今場踢到舊屎咁 成場隱形
一直好想問
去歐洲國家冇自駕遊會唔會好唔方便

要幾日轉一次酒店咁?
lm
如果你本身係都多唔同國家 / cities 咁樣順住去玩,就算自駕與否都係需要幾日轉一次酒店
我認為去比較偏遠嘅景點就自駕比較方法有彈性 (有啲地方/景點真係一日得一兩班車 要事先check 同plan好先)
如果主要喺市區景點玩 影響其實唔大 之前東歐玩左9個國家 全部火車+overnight bus 搞掂
The eye of the earth 都冇?
香港係美麗嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞