克羅地亞 呢個國家都幾顛

595 回覆
2020 Like 20 Dislike
一望都知好舒服
咩月份去最好又唔會好熱?
薩拉熱窩都好想去
但好似好細兩三日都行完
想知師兄去咗南法咩城市 下個月都會去 想參考
土耳其 克羅地亞 歐洲最屈國家
想問吓如果斯洛文尼亞>克羅地亞>羅馬尼亞>摩爾多瓦>匈牙利搭火車或者巴士得唔得?
其實真係好多小鎮可以一個個慢慢玩,我係租架車同fd去。我推介幾個覺得有意思既比你
Eze, Nice, Marseille, Avignon, Carcassonne (有隻Boardgame就係呢度黎,如果有玩你會覺得好親切)
6,7月去可以去普羅旺斯睇薰衣草
Ornithological Park of Pont de Gau 呢個睇睇雀
Verdon Natural Regional Park 呢度睇下湖
Monaco 有d似澳門,我個人覺得好無聊

其實日日去吃法國菜,起尼斯海邊買支葡萄酒吹吹海風都夠,唔洗趕行程其實個個鎮都差唔多樣
Croatia 係正,仲要平and 治安好
我好似去左5日
不過一條友hea mode,
先睇sarajevo assassination,
然後join local tour去睇內戰,
有一日就搭火車落mortar,
因為內戰太近代, 大把野睇, 就連嗰間holiday inn都係歷史, 不過我就冇入去, 我估入面都會有類似memorial地方,
所以跟完local tour之後, 再自己慢慢行多次,
去墓地都去左半日, BTW, 我係巴士從dubrovnik入sarajevo, 沿路好多墓地, 當年內戰死好多人
5年前去 Sarajevo 睇咗個戰爭展覽
果種沈重感覺一世都記得

sarajevo震撼好多, 讀書時讀到sarajevo assassination+內戰,細個睇新聞已經打緊仗, 唔係好多年前嘅事, 而且國家窮, 無乜錢維修, 結果反而錯有錯著, 將戰爭痕跡保留落來, 好多牆有子彈洞係基本,
我睇墓地D先人, 好多都係1992年過身, 睇到心都實晒
lm
唔柒去喇
危唔危險?
隔離嘅 斯洛文尼亞都好正 強烈推介!
啲嘢相對平 果陣一日lake bled 一日lake bohinj 慢遊 當時有種感覺係靚到覺得自己好似走咗入幅畫入面
Zadar 一般 無咩特別
同呢垃圾桶周街放

Rijeka ok 靚
Harbour city 但多小強
斯洛文尼亞算係前南斯拉夫最有錢, 但消費都比西歐平D,
不過serbia我留嘅時間短, 所以冇乜發掘到特別野
我估6月同9月?
應該唔會好多人, 唔熱, 住宿再平D之餘, 好多facilities都仲開(未fc)
治安好 市容好(首都Zagreb計)
人友善 物價平 獨遊冇問題
始終唔係熱門旅遊國家 經濟又唔係好突出
喺嗰度做賊都冇肉食啦

利申今年去完
十六湖官網有建議遊覽路線+預計要行嘅時間
最短嗰條好似行2-3個鐘
你搭最早嗰班巴士去等佢開門都冇話唔得嘅
Zadar/Zagreb都有巴士去到 交通算方便
今年年頭先轉用歐羅
而家過渡期兩款貨幣都收
過去用埋佢
師兄 想問你係幾多月去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞