克羅地亞 呢個國家都幾顛

595 回覆
2020 Like 20 Dislike
所以話我腳步快, 當時應該係趕住趕巴士走。
如果唔急又有budget, 不如係附近住一晚, 去旅行唔應該跟返香港mode
克羅地亞依家係咪轉左用歐羅,我屋企重有一堆kuna
十年前東歐好多都好靚,又平
近年好似多左旅行團同宣傳,唔知有無變到人多變差到。
除咗靚女之外,突然醒起一件事

我第一次去克羅地亞係2003年,當時係佢哋打完仗幾年,參加旅行團去,個陣好可能係啱啱開返旅遊業(而啲人又夠膽去)

加上我哋係東方黃種人樣,去到首都Zagreb行個陣,一停低,係全條街嘅人圍住我哋望,樓上屋嘅人全部開窗望出嚟

無諗過佢哋覺得咁新奇

好記得當時旅遊巴行,見到好多樓都仲係子彈孔,我真係呢世都記得呢個情景

到第二次去已經2016年,佢哋旅遊業已經發達到不得了,完全無晒以上嘅事了

同樣嘅情況,下次出現係2005年係大陸中山(全條街嘅人未見過數碼相機,圍住我睇)

再下一次,就係再過幾年去波羅的海三小國,科索沃同薩拉耳窩,再一次全條街圍住望我個旅行團

不過科索沃同薩拉耳窩嘅爛樓同子彈孔,係比當年克羅地亞再嚴重多五六倍以上
bnb 400hkd晚2人房已經好靚
聽講Dubrovnik有火車直入bosnia sarajevo, 南斯拉夫戰爭後就停左, 我係好鍾意去旅行時搭火車, 當時好失望,
我係大約2015年去, dubrovnik舊城好似仲有一兩間屋未修理好, 定係專登唔修補, 基本上無乜爛樓同子彈,
但同時去埋sarajevo, 嗰種打仗痕跡好震撼
我成程都係住hostel
夏天

天氣好 藍天白雲 植物綠油油

去16湖都唔係話特別易去,要轉下車
你可以當係一個好撚大嘅公園,雖然都鋪好哂路,但唔係話行一陣就行得哂,天氣好會行得舒服D

最鍾意Dubrovnik,GoT之前都喺嗰邊取景
癡線成個小國家咁,上去城牆真係可以俯瞰成個鎮,真係好似返返古代咁
歐洲去過好多城堡都無咁正

圍住嗰個城牆可以行上去
去完瑞士去邊都覺得平㗎啦
我去嘅時候有日本韓國團, 但都唔算多, 一個大陸人都冇, 台灣人都唔覺眼,
我記憶中一個黑人都唔見有, 真係各位想像中嘅歐洲國家
過去2,3O年,歐洲好多國都自由行過,除了東歐Russia 解體後幾個國家。

明年行程已定。希望後年可以一一到訪。
Croatia 係我 bucket list 其中之一
我對dubrovnik印象麻麻地, 不過唔關個town事,
當年got好hit, 大把got local tour, 周街英文, 明顯好多美國(後生)人, 嘈到拆天,
結果我只能朝早出門去舊城, 下午去其他地方
我唔係旅遊旺季去
好少人,旅行團都見唔到
好多嘢都無開

城入面無咩嘢睇
真係要上到去睇成個鎮先正,感受到以前嘅輝煌,君臨天下咁
雖然如果係生活喺古代,應該乜都比人監視住好唔自在

不過覺得克羅地亞無咩好食
下個月去
夏天去,個海啲水都係好凍
有冇去pula嗰一區? 即係三角型嗰個半島, 聽講盛產酒同黑松露, 當地好多wine tasting local tours。 我一入pula hostel, 老闆娘就開支酒比我解暑
去街市, D人見你黃種人以為大把錢, 個個比黑松露你試, 我唔好意思, 都買左少少, 唔知有冇被呃。
去嘅時候日日藍天白雲好正, 同香港一樣熱到癲, 成日話香港濕熱辛苦D, 但當地都唔野小,
最記得dubrovnik係36度, 當係香港咁啦, 點知入黑山先打大佬, 38度 stay左兩日就病左, 頂硬上入bosnia, 點知就好返
十六湖呢種水平嘅景點點會好鬼多
十六湖,歐洲九寨溝

屌佢老味,去完真係

去過九寨溝嘅建議唔駛去,果度又唔順路,又要特登去

po埋呢啲咁嘅重P相
支那仲多仲平添
Lm
十六湖天氣好嘅時候去
啲水係真係藍到咁
拎部電話鳩影都可以影到靚相
召喚太宰二
亞洲都一堆啦講真,湖光山色既野日中台大把
好有興趣
去克羅地亞有咩攻略
係咪無直飛架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞