月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
睇吓煤氣會唔會放慢投資步伐囉

不過2022講過未來三年投資300億,應該就唔會放慢了,而家其實有啲係借錢派息
所以我都唔知 宜家平均仲係8個幾
希望佢個300億投資佈局係有用
同樣現價, 舊貨賣唔賣唔討論,
煤氣隻野體質只可以講正常, 但E家好多都算平價區
係呀 我個倉得佢同823 表現最差
其實煤氣都有少少難受,cashflow方面,如果佢唔放慢投資步伐,CAPEX一直升,fcf唔夠支撐0.35 div。

不過之前班管理層都好似講過,係投資/派息方面取捨,佢地選擇前者。
所以佢呢幾年負債率都係咁升,公用股就係咁
公用股
煤氣果個氫能既潛力...
不如睇兩電有電車潮帶動仲明顯...
諗唔通煤氣優勢, 除左舊貨唔想賣
唔係話啲乜嘢潛力,只係本身煤氣管道都有一大部份係氫氣,抽出嚟加壓就賣得,成本有限。

不過唔好咁大期望,城巴嗰架氫能巴士好似800萬一架,唔覺得巴士公司會買太多
未來三年總資本開支料約300億元,香港、內地及可再生能源業務分別佔30億、70億及200億元。

中電淨電價按年減7.4% 港燈下調16% 惟明年基本電價仍上漲
月供你嘅蟹
黨鐵有4.6厘
再高啲
要幾多
港鐵果堆中產場
望吓上面拼多多同京東
定期仲高啦
17點算好
好快俾人踢出恆指
中電及港燈未有同意《管制計劃協議》下調8%准許利潤回報率,昨日引起部份立法會議員不滿,惟以商界為首的經民聯就「唱反調」。身兼行會成員的林健鋒表明「萬萬不能」下調准許利潤回報率,指現時香港招商引資,推廣香港是一個有機制、法治及低稅率的地方:「如果我哋唔尊重呢個合約精神,將一張合約已經完成咗、運行緊,而喺中途改變,係令投資者卻步㗎!」
港燈7厘下年減息 收息股一定升爆
下年繼續加基本電費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞