月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
邊度睇
環境局:香港未來7成電力向中國購買 本地發電僅佔3成
https://lih.kg/3395517
中電/港燈一直都有買電
而燃料成本不嬲都係實報實銷

同上面買電 市民俾咗電費少左
唔代表兩電賺少咗錢wo
而家只不過係吹緊加大買「平價電」嘅力度

兩電依然揸住啲資產 每年賺固定資產8%嘅准許利潤
跟港股只跌唔升 息又愈來愈少 波幅息率都唔吸引
禁其實係咪兩電理論上狂加固定資產就可以賺多d?
btw依家大跌,係咪入貨時機
係 但係要政府批

佢哋不斷都有啲工程搞緊
更新發電機組(多用天然氣)
睇你點睇 我會買
之前已經買左啲 而家未到心目中第三口價位
所以仲等緊
又話起離岸風力發電場…
大把位巧立名目 增加固定資產

當然「增加固定資產」代表要資本投入
所以咪見到點解負債率咁高.
24萬中電如何部署
政府放風開始要兩電「讓利」
工聯會立法會議員陸頌雄「爆料」,引述其中一間電力公司代表在非正式的場合透露,因為歐盟制裁,不向俄羅斯採購天然氣。他十分不滿,「吓,歐盟制裁關我們中國香港甚麼事?我們國家剛剛與俄羅斯簽協議加強能源合作,你就說歐盟制裁,不輸入俄羅斯天然氣,現時大家都知道俄羅斯天然氣較便宜。」

港股都係算9數啦
公用事業股隨時變老千股
呢樣嘢咁多年都講緊
鬧兩電「暴利」亦都唔係第一日嘅事

過往管制計畫行之有效
電力公司需要擔心利潤 只係需要確保供電穩定度

係最近燃料費用急升 呢單嘢先又攞返出嚟講
上邊講緊嘅係 加大買「平價電」嘅力度
事實上兩電係唔會因為咁就賺少咗錢

燃料成本不嬲都係客戶自己負擔…
唔係點解會有燃料附加費
一百個人有一百把口
我相信每個人嘅解讀都唔同

但我睇到 唔係咁嘅意思lo…

如果真係要夾硬搵樣嘢屌
可以屌下佢地點解係能源價格高企嘅時候
唔識搵啲更平價嘅能源
你有道理
原則上兩電keep住穩定供電就得

但我睇返新一屆政府行事
如果佢地目的就係要引入競爭,分呢個市場

附加費、穩定度、賺幾多錢、政府再補貼呢D野唔係考慮因素
【兩電中期檢討今年進行 田北辰倡調低准許回報率】

立法會環境事務委員會討論兩電《管制計劃協議》的中期檢討。環境及生態局局長 #謝展寰 表示,政府計劃與兩電就協議在今年進行中期檢討,目前正做準備。他指出,過去兩年因應能源危機對電價造成壓力,加上去年 #中電 電纜橋及早前 #港燈 停電事故,都反映 #賞罰機制 需要關注,有關事件都會納入檢討內容,但政府對今次檢討持開放態度,並無為範圍劃下界線。

==============

啱啱喺隔離post睇到呢單新聞

老實講 停電都唔使俾人罰錢 係幾唔合理嘅
中期檢討佢哋好大機會討論個賞罰機制
好似之前港鐵咁樣

調低准許回報率就冇咁大機會
一個好有趣嘅思考問題
係咪「開放電網」引入競爭,市民就會得益?

假設有間電力公司嚟香港插旗
case 1: 佢要起過「發電/輸電/配電」配套
case 2: 問兩電借路

就住case 1,呢到個initial cost要幾多?間公司要幾耐先回本?

根據港燈企業資訊2021/22,管制計劃固定資產淨額已經去到600億,減走「顧客與企業服務發展」,都仲有557億。邊間公司有咁嘅實力,攞至少五百幾億出嚟起過配套?

就住case 2,中電一直都有問大陸買電。係google打「中電發電組合」都搵到。2020年,核能已經佔左36%嘅發電燃料比例。所以呢個case係不嬲都發生緊,只不過而家係講緊買多啲。
其實大家既思路都係照緊一個合理既政府會做既野做估算,但美麗新香港真係唔個可以點痴線
好難measure到
放哂佢啦,我早幾年都放哂,無前途架啦
擺係度磨光陰咁..以前貪佢獨市
宜家..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞