月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
主席都走貨係咪死得?
小額供ing
之前睇過本書 月供策略唔係唔work嘅

但係個要求可能係 「股價跌、股息唔跌/增加」
無所謂,
月供好處無錢供少D ; 有多餘錢供多D
類似嘅例子咪就係種樹囉
供係冇問題 主要而家周街都係平嘢 會留多啲錢買嘢
乜唔係長期睇係向上升的市場/個股?
睇吓間公司嘅業務係點樣lo

有啲公司「賺到錢」而且「願意分派」
留意呢度係兩件事嚟嘅

咁你預期佢將來都「賺到錢」而且「願意分派」,咁你股價向下跌嘅時候唔係應該買更多咩?

P.S 我呢度指嘅「賺到錢」係指公司現金流入 唔係指「淨利潤」上升 而「願意分派」係指穩定嘅派息比率
息唔減根本冇問題...
當然好似王生果隻點
如果我有貨繼續買, 咁多場你估會清零咩..
不過可能將個比例調低D
你走去跟人清貨換馬, 仲加仆街
王生係咪指冇人行

入返黎呢個post突然諗起日巴 佢還安好嗎?
好多人都係咁 比股價影響到情緒
你呢個講法似係d穩定增加現金流個類例如公用股
無新增長點 你買都係夠穩定靠派息個類公司

股價跌買更多 可以呀
月供都係手段 你覺得平咪自己加買
因為月供派覺得唔知幾時高幾時叫低
所以會用平均購入方式拉均成本
市場有高有低 月供自然會有時機買到平貨 當然會有機會買到貴貨
減少time the market 同埋心理負擔
目標都係想賺錢 低買高賣
其實唔洗咁在符定義 你又唔係寫論文

你可以咁樣理解

不過「穩定」嘅公司唔代表佢冇增長
公用股係其中一個現金流穩定嘅例子
不過我哋更加要着眼於佢嘅商業模型

公用股雖然現金流穩定,但係佢賺返嚟嘅錢,好大部份都攞咗去再投資(increase of CAPEX),舉個例子就好似2號仔咁。導致呢啲公司就算「賺到錢」,都未必大部份派得出。

上面講緊嘅月供諗法係,如果有啲公司「賺到錢」而且「願意分派」,咁我哋應該繼續供落去,甚至乎係加供。
港股如果要舉一個例子,咁就好可能係1038啦

當然唔係話佢好好、好值得月供,只係講法上,呢隻嘅特徵符合上面嘅條件
佢已經勝利啦 爛煤無人行跌左>50%
消費定投資係個人選擇姐
其實都差唔多
我記得佢個list入邊有3690 … atm嗰啲
月供策略唔係唔work
不過要識搵位走
試過供過兩隻
都係每個月供幾千蚊
如果帳面盈利有6位數, 不妨考慮食緊D糊
無十年都番唔到上去
十年郁番唔到
展展
供港股邊個會有錢賺緊?
每次瀨野咪學精加D條件選股..
呢次學精左咪睇下個管理層洗唔洗跑數
年年都要交份靚業績, 交靚業績唔係唔好
但交得太過行, 好似今次咁.....
老實講我果3間D主席完全唔等錢洗
要橋要跑數, 全部都係D細做
SAD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞