月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
被乜動 羊毛出自羊身
將買股票筆錢 每季派息俾自己咪得囉

買港股蝕硬價喇
又唔係咁講嘅,除非執笠姐
收番十幾年息 打個和?
睇吓幾錢買,因為通常而家啲蟹貨係當時低利率嘅時候買 嗰陣時啲股票估值一定比而家高
不過我都同意,月供股票未必係一個最好嘅方法。

但月供得耐就開始對個市場有少少認識
新手研究吓係咩嚟係OK嘅
股票來來去去都係兩種回報

1)股價升幅 2)股息收入

價錢高得滯咪賣,低咪買
呢到好多都供左幾年喇 唔洗問 一定全部蟹
唔知其他師兄點

當年供咗3 823 3988
3 係輸到仆街嘅,呢樣嘢我認。
其他嗰兩隻還好,主要823低位有溝。

到而家3號仔都擺咗喺度唔理,3988都一股不留咗。

調返轉頭咁睇,如果一間公司股息不斷增長(唔係派血,公司現金流要跟上),而股價不斷跌,我會覺得呢個係投資機會。
供左唔多3號仔,10萬左右
而家帳面得6萬多啲
用左幾耐時間
巴打反而放晒3988? 點解呢
睇唔明,真係睇唔明

買內銀真係講個信字,信佢會派息,信佢唔會破產…
我都相信內銀唔會破產,但佢地股東就…
同埋Payout Ratio長期都係~30%,好難再多。

每年都要錢補充核心資本,又點會派得多
同埋金融股都睇唔明,都係唔好買咁多,萬一有一日pk,就真係收皮了
唔,我又覺得唔怕喎,阿爺響大廳
理申就黎供夠兩年
所以就真係兩睇,主要係我認為睇唔明。

同埋有其他更好選擇,「風險」低啲。
所以就清左內銀了,如冇意外,都應該唔會「投資」金融股,直到有一日睇得明為止
我果3隻日日咁多香港人用 驚咩
冇記錯應該係 2 66 6823
幾日 一日入一隻
坐定定都要入幾日
慢慢入
煤氣真係唔知幾時返家鄉

可以計吓自由現金流:

=現金流入部分=

營業活動所得淨現金:5215.9
已收利息:180.2
已收證券投資股息:97.1
已收聯營公司股息:863.4
已收合資企業股息:250.9

共6607.5M

=現金流出部份=

添置物業、機器及設備:3595.2
支付使用權資產:24.3
租賃付款額之本金部分:376
已付租賃負債利息:19.5
己付永續資本證券持有人利息:55.9
已付利息:974.6

共5045.5M

FCF = 6607.5 - 5045.5 = 1562M
發行股份不變情況下,派中期息已經2239.2M

點搞啊所以好大部份都係不斷借錢,做CAPEX
戴返個頭盔,上面計算可能有錯誤。

你再睇返佢之前啲新聞,未來三年資本開支預計300億。capex都升,有200億係投資可在新能源度,有興趣可以睇吓佢個股東會,佢有講2023目標要做幾多

https://youtu.be/t2s0wKL4vjE?si=AReBFad7OUxKwq2V

咁既然煤氣都唔諗住放慢投資步伐,keep住新增Capex,fcf又點會上去呢,咁咪唯有靠借錢囉。

報告引述管理層在業績簡介會上稱,未來三年總資本開支料約300億元,香港、內地及可再生能源業務分別佔30億、70億及200億元。

https://hk.news.yahoo.com/大行報告-瑞信-煤氣-00003-hk-042726006.html
講又咁講,新增CAPEX唔係一個大問題,每投入嘅$1回報大過$1就OK。但而家利息高企,半年還利息 + 永續債息都還咗10億,唔知佢哋有冇興趣去槓桿咋嘛
都唔知仲供唔供霉氣好 反而中電已經升返上去
見主任, 有運行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞