月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
我一隻823都輸20萬 屌佢老未
巴打好重貨 我計埋收息 都輸緊3雞
我唔係月供 就咁買 9蚊重貨6823 7蚊重貨粵海一樣含到窒息
當儲股...
日子耐左又儲耐左當出一個月糧都好
823 @59.9
3 @12.8
270 @11.2
778 @7.59

含到窒息x2
成日想整合,反正都輸緊咁低,低賣低買不如group 埋同一隻/兩隻算,但硬係計唔掂
頂盡3隻 隔幾個月又有錢收
2隻又太少
新世界發展執行副主席兼行政總裁鄭志剛強調,早前有關集團財務出現問題的言論失實,指出去年度核心盈利升21%至約110億元,手上可動用資金高達約939億元,財務穩健。他相信,早前投入的大型項目將於明年逐步進入收成期,屆時將產生龐大且持續的租金收益,可預見將來並沒有供股或配股計劃,亦沒有向股東集資的需要,企業行動將陸續有來,釋放個別業務單位的價值,提升股東回報。另外,集團預計明年全年提供3000伙單位。
2 or 3 無所謂
講真, 地產股E家咁殘, 不如減派息既時候回購多D
1113&16都有回購
12 17真係好少
有現金咪得囉

其實都係睇吓邊個值得做多啲
先還債?先回購?
呢排個市退到爬街,月供ching 有咩部署

1. 停供
2. 轉倉
3. 加供
4. Keep 住不收繼續供
5. 沽
如果唔計特別息,同期股息大跌8成。
今年母公司若成功打救新世界,即課金買現金牛新創建。
可以估計,出年份業績收入會大跌
再加上管理層可用簡單文字描述,出年的股息同今年大約相同。
如果有信心會繼續加派息或者唔減派息,到某個股息率我會加供
輸10零%都未驚過
咁多年周不時都有人笑港股動搖已經慣左
我儲10年有筆被動收入, 唔知佢地10年後
係咪仲係要喊著口靠老細份糧
823而家一定係加供
房市危機釀悲劇 38歲「中國巴菲特」突傳噩耗 上海男欠款2百萬絕望跳樓

https://www.soundofhope.org/post/758791?lang=b5

ching點睇
我都做緊呢個動作
是鬼但,反正呢次加得咁急我接受到減完派息實充返公司自身先,冇謂夾硬派
大家頂唔頂得住?
個人推測今日跌市:
許家印被拉》國家會包底房企〉原有債權人公司股東權益被稀釋。債轉股/增發etc
債權人包括城投、保險公司、地方銀行
頂唔住
領展 而家息率 仲係得 6.82%
未計佢可能減派…

仲有排沽….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞