月供美股/港股 2023年(3)

983 回覆
5 Like 7 Dislike
有穩定現金流嘅話 其實我一啲都唔驚
供股都反映左入價格毒
*度
我都係擺係度啫
依家都係買收息基金算

恭喜ching 已經達到長線投資嘅境界
月供股票嗰啲仲慘烈
呢隻算係其中一隻比較有信心
老霉真係冇眼睇

不過冇緊要 有錢收就OK
冇眼睇就唔睇,堅持strong hold,啱價就入貨
可能係而家市場太多平嘢

好多都有興趣,不過冇咁多倉位
美帝嘅新手入門都係月供
月供都唔識供真係唔好學人玩短炒
無可否認,美股係好多好公司
月供學左strong hold紀律依啲基本功先
如果跌10%就panic sell,炒咩都蝕底褲
好多人一開波就直接買個人諗住自己係人中之龍,馳騁股海.
插個5%就叫曬救命
其實最好方法就係買10-15%, ETF. feel吓個上落先
有啲錢唔係個個人都賺到
知道自己極限好過事到臨頭先爆煲
唔係好多人都接受到股票個波動
其實真係好少事
定期
咁應該跌幾多% sell 時,先唔算panic sell ?
儲三個月糧做urgent fund
之後先諗投資
而定做定期算啦
如果想再穩陣啲,可以放saving算數
或者一個月嘅定期
倒返轉諗
點解一開頭會入市先
因為分析完,覺得佢有前景嘛
咁如果基本面因素冇變,點解要蝕讓?
唔計margin call / 急用錢依啲外在因素,
買賣嘅唯一考慮應該係你覺得果隻股票仲有冇前景
有就keep,冇就放
人地嘅買賣唔應該影響到你嘅判斷

如果要比數字
以美帝常勝指數SP500為例
SP500揸十年,歷史上未試過要蝕
但2008個浪maximum 係跌48%
大約可以認為如果連50%跌嘅定力都冇,就唔適合揸100%股票了
要用到跌50% 去比?巴打係認真緊定笑緊月供既人?
如果14 16 17 地產股由年頭揸到依家都差唔多-25% up。如果依家蝕放又叫唔叫panic sell ?

買時分析完,覺得佢有前景,唔代表自己既分析判斷係100%準確架嘛。

就算覺得基本面因素冇變,但當去到已累計跌25%,35%,45% 好難唔會質疑自己係咪錯判市場 , 睇錯野喎
但你15%止蝕又真係太少喎
我諗依個世上所有股票都有試過一年內跌15%。如果跌咁少就sell,其實冇野可以供。

連tsla 近兩年都試過兩個月內跌20%。
我會建議一係買put 對沖下,一係部分資金買債券,降低風險比重。新手股債比6:4咁就啱曬喇
20年SP500都跌30%啦, 然後一年100%

早日認清自己根本唔識選股算數啦, 望下自己portfolio同大市performance相差幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞