2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
佢d fd 可能做non fs consulting
個邊就真心無咩生意啦
fs consulting 齋食insurance 條水都多job 到仆街
同埋勁撚wok
想問如果報grad programme 打算下年一月onboard 機會會唔會大d
點解你會覺得你會頂到big 4嘅peak 同唔洗俾人屌老母咁有趣
consulting 請人架 如果佢夠quali 但佢present都大壓力到訓唔著
Consulting 一日present一次點搞
其實Audit俾人屌LM多過consulting同in house好多
反正除非去到高grade 大把份同事唔得就放棄book第個
A/SA番多過三年都無幾個
無concern去keep relationship

特別係P記
做緊non-audit function
其實會有人屌老母咩
我呢邊係好多m都book唔夠人
基本上再廢都有人book專執ppt好過冇
態度唔好既m只會大家唱衰佢唔接佢job
最後下面冇人又要自己做曬

Ching講得好好

Audit 最大問題係唔夠人meet expectation ,要用長時間ot去meet expectations
一車車second tier 黎,audit 班partner 根本無驚過

同埋班仆街根本無諗過請夠人

上年dtt fs audit 直頭用藉口唔升人迫人走

做audit 你要留底就係做到狗咁

本身時間都唔多,再有個廢嘅拖低成team ,其他人最想就係release 條友唔洗執手尾,唔好玩啦仲叫佢做野

Audit 有幾多個人會好似你個function 可以唔接job ,想整走個wok job 都唔知要搞幾多野

唔係幫big4 講好野,幾年前都已經真係無邊個會叫啲細去霸枱

鬧你比說話你聽閪你,唔係真係用操口屌你老母,利申我咁啱無聽人真屌人老母,係咪真係無講唔到比你聽
依家真係咁差?以前audit 成日見啲公司搵consulting 個邊寫report
可能真係我個面難請人好好多
長期缺人做啲specifc既野
有啲人既skill成個department得兩三個識
講緊冇左佢地會deliver唔到貨俾客
所以可以玩到上面冇咩bargaining power
真 俾人知你wok得起就準備日日睇日出
你咁樣只會令自己career pathway越黎越難行

夠人咪又係接多d西job黎wok鳩人
都無諗住請夠人

人多咁無job 又咪cut 人

人夠唔夠都係接閪job
想問kpmg irm starting salary 幾多
簡單啲講個個都知big4要捱
好辛苦要ot十幾個鐘
但係佢地無親身經歷過所以先可以講得咁輕鬆
真正入去捱嘅日日都話辛苦
sa1都走一大班更何況上到partner
依個post全部都係大善人黎
全部都勸樓主唔好睇唔開
功德加一
有冇人知今年12月grad嘅話應該幾時報grad job? 係咪都係9月開始 同埋有冇得late join一月入開始做? 如果9月先開始返工 成9個月唔知做咩好
有一月batch但得報就報…
我個時上年九月已經要報定

依家唔知有冇二手飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞