2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
i see 原來你咁早有得in 我5月頭報都成7 月先有得 in

可能我本身係做開fs , mi 已經問我超多technical 野
報其他b4 advisory la 易捱過audit好多
勤世
P如果offer EG既真係唔好做

-疊job疊到on9
-基本上係冇OT鐘
-細client, limited exposure
-出路窄, S2跳出去勉強平手; S3多數要discount
-連中環office都冇得坐, 成個EG比人趕去觀塘, 個位仲要隔涉

唯一既可取既係人, 我自己遇到既由同事到manager so far都nice, 可能有種共患難, 同是天涯淪落人既情誼
可唔可以解釋下
Advisory 都疊job 疊到傻,點易捱
疊job都起碼放到工 唔洗audit咁做到凌晨 又有OT charge,我覺得捱到m grade易過audit
不過好depend on team
有冇人知今年EY/KP幾時onboard?
如果話你聽冇乜OT charge 會唔會好衰
但係真係少d 凌晨嘅
咁你慘啲 我果邊charge足
Charge 足係大job 有錢
好多時都焗d 細自己食咗個OT
K記advisory 好似差唔多食鐘,仲要做到差唔多凌晨不過P記tax 都水深火熱,冇咩分別
講撚到有得揀咁
EG1 都還好都有幾蚊Listed co做下
EG2 有大量不知名P com 等緊大家無限follow up ,你好彩仲可以體驗短期ocean 垃圾job 無限疊
Accept 完反悔有咩後果?
audit 啦
要讀conversion? 如果唔係accept住先之後再reject 是常識吧 個個都係咁玩 唔係既話邊會七月仲in緊fg
有冇人知P出咗onboard 時間未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞