2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
加油 唔好灰心
多謝絲打
水記audit, 但唔知咩team
K audit FS team
邊舊屎比較好
Kp fs好啱女仔做,有fs要fs先
Hk team 都係report to CN 架喇
係commercial 轉工仲快過你big 4 個人工加幅,可以諗諗
跟contract出年A2先會adjust
過來人睇番係主要幫你打破人工既bottleneck
第一個係由最底層上到三萬幾 (三年with CPA)
如果係commercial做clerk類工作你係有排都上唔到去
靠轉工亦都幫唔到你上AM呢d more technical既位
第二係5萬幾六萬 (M Grade)
代表你由working level慢慢轉去小頭目/team lead
第三層就SM
基本上出去都係department head起跳

你係commercial要突破呢幾個層面係好難的
你上linkedin 睇有幾多人commercial仲8年可以由clerk上到dpt head
5年上到小team lead都少之又少
commercial跳黎跳去加仲快通常只會係短期/係同一層級入面發生
想問下 有冇tg group
可以問下自己,有冇 positive factor 令你想入水記先。
今年有冇人收到pwc exp hire 既offer
btw 想問下ching 有冇offer ?

我都依家都未有sec in

之前問好幾次都係話未有timeslot
最好唔好焗限自己之後都做audit
點解啱女仔做嘅?
Exp hire 幾時apply好?
想入p/k fs 可以嘅話一月入職
d 人早就 apply 曬 , 但唔知係咪fix headcount

k 未有interview ,p in 完manager 之後全部冇消息
請問fix headcount係咩意思?
fix 左公司只可以咁多人 , 除非有大量人走 , 唔係就唔請
Tax 既workload 都唔會輕鬆啦,一個人7-8隻jobs wok 上黎仲忙過audit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞