2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
俾我揀得9月同10月 想早啲開工
可能consult等人洗其實有d驚係伏
師兄係咪都係做3年就走
有好d嘅offer就走啦
十幾年之後既事有得咁predict 架咩
你搵多幾份工先啦
未聽過人discount 25k
仲要考牌喎
我要加人工
你上面d人都未有得升
點輪到你升…..
Audit experience hire難d
搵下consulting 有冇related 好過

但今年市差 難度唔會細
咁我報返fg audit 會唔會好難
consulting 完全冇興趣
想問下partner in(audit)完通常幾耐有消息架?🤔唔該

不過IG唔係可以接觸多啲大公司咩
Exposure會多啲同埋萬一真係捱到去partner可以有多啲大客
consulting 做partner好似難過audit好多
big4 consulting 又冇乜生意
宜家高息環境出面除咗pb 同埋 lending business
其他都麻麻地

印象流

求奇轉一轉regulation 接客已經接到笑
Margin唔係講笑可以係audit 十倍
做個傻鳩project 都執個客幾球啦

早幾年banking i9 最近insu i17 rbc
無乜生意?你聽邊個Friend 講呀
應該係slack season 唔使點ot個frd

佢所有資料都錯都仆街

佢不如睇吓big4 啲post ,大把m sm 巴打都有講條路唔知點行

仲要佢由a1入做到s1 ,q埋連ot 都唔會夠佢依家嗰份高,都唔好計時薪同埋3年無咗幾多錢

條友都出黎做野咁多年諗野仲咁天真,仲聽人講啲錯曬嘅野

連登做過big4 同做緊big4 嘅巴打,都真係好人黎,你望吓幾多人叫佢唔好入火坑
d客咁易比你埋到身咩
同埋你估真係比你涯到去partner 仲會分呢d大客比你
仲有就係d 大客都唔會因為你係邊個而叫你做audit,而係因為你間firm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞