2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我行外人以為big 4 audit 搵客一定容易過pb添
因為big 4 manager / senior manager 會俾機會你接觸啲客,當你真係做到partner嘅時候,你可以用個base去搵生意,加上audit係regulatory requirement,你個客嘅switching cost相對pb rm高,而且唔係performance driven,pricing power又係big 4 到,所以唔似pb或者其他brokerage係度鬥平
fresh grad做pb rm呢啲要完全靠自己,由零開始搵生意,你搵finder或者送禮物俾客人都係cost,你又唔可以確定個prospect會唔會最後變成你嘅客,所以如果屋企唔有錢,冇connection,做pb rm風險好高
邊有咁多non peak…完咗1231咪中多隻331 搞完又差唔多做interim 仲有無限follow up呢?
我諗真係叫得閑啲嘅 應該得11 12月
都係個句 升到m 先再諗partner
頂個五年唔容易

你仲要老三年 個人到佐廿尾三十
精力會下降 捱夜會更辛苦
Pricing power 又係big4 度

Big4 咪鬥咁平

Switch cost 唔低但無你諗到咁高

同埋唔好係咁諗partner 住

你唔係以為partner 咁易做

唯一樣就係audit 入門唔使有關係,你上到去搵生意唔會一啲都無關係
呢個mt 好撚癲

你話有目標想由audit 入ibd ,再唔係要穩定嘅carer path

第一次見有人話做partner
睇佢嘅point 直頭大智大勇
老實講 除非佢個mt 係外資大行

唔係local bank mt 出黎好大機會都係retail Rm or back office 小manager

Big4 條路係好少少

只係入行都未入就諗partner 搞笑少少
我間行好多做咗15 20年嘅前輩都係vp/d,再差啲avp/ ad都有,人工可能得big 4 man / sen man嘅level,再升上svp/ ed嗰班個個都50幾歲,人工先得1.5m/ year

我當初貪佢starting高,冇揀到big4,宜家好撚後悔

我唔怕捱 反而我唔鍾意太得閒添 最緊要捱得有價值
都冇得揀,我見我有啲frd做investment research日日俾人屌老母,工時又長(8am-10pm, mon to sat),壓力大到成個人好唔開心,佢同我講壓力嘅來源唔係工時長,係meet唔到人地嘅expectation

俾我揀我寧願揀一份工時長,但係唔使日日提心吊膽嘅工
有咁早嘅咩
你講嘅嘢我完全可以接受

對我嚟講工時長問題唔大,不過我唔鍾意做完自己啲嘢都要OT等其他人,如果係OT,一定要有野做,所以做wok job對我嚟講可能更加好

我宜家份工連1分鐘OT錢都冇得claim ,所以claim 一半唔係問題
而家幾$? 工時如何?
~45k
工時8:45am-7pm (對performance要求好高,長期要present,有時會大壓力都訓唔著)
每年加3.5%
升職(turnover極低,所以要排好耐隊) /跳槽加10-15%
咁你唔得啦
你陪坐都唔肯仲想升partner
我聽我做big4嘅frd講,做ig partner嘅 headcount多啲,所以我prefer做ig多過fs
個人認為你有banking experience 入fs bank 會比較好
同埋partner headcount 要睇後面有幾多senman man
就咁睇老闆數量無意思
去到你個時,可能無位比你升
佢個main point 講緊係hea job陪坐同wok job無停手之間會prefer 做wok job 你就斷章取義話人唔肯陪坐
我理解experience hire係畀有audit experience嘅人報, 你無嘅話就算你40歲都要報FG條path
我睇連登啲post話audit請唔到人 junior 啲headcount又愈嚟愈少,所以之後唔係會愈嚟愈易咩
講真 你係咪假膠 曲線笑鳩big4 各位專業人士
曲直難分
你講得岩既又..唔怪得我要做核數
唔係假膠 每年淨係加3.5%喎,做big4 4年都超過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞