2023 Big4 Recruitment (2) - 狗都唔做

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
想請問各位巴打,如果3大 accounting grad做咗3年bank MT non accounting function,想轉big4 audit a1 係咪好難我報experience hire 1星期都冇回音 啲HR會唔會見到我人工discount得太多以為我玩野
點解咁睇唔開
前途好啲 係big4留十幾年做到partner 係bank留十年可能得vp/d title
想請問巴打如果我報A1應該報fresh grad定experience hire
A1 但入到去俾細你兩三年既人lead 住你接唔接受到

正常真係唔會揀你 做慣commercial 好難做big 4 既節奏

同都唔建議
唔好講partner , 頂到manager 已經十中無一
我唔介意比細過自己嘅人lead,亦都唔介意chur,同埋聽人講non peak season都唔係好遲放工姐
行都未入就話要做到partner
Advisory 你覺得好有不同?
A2 會好d , 始終你做過野
同你MT 做咗3 年,正常都40k
落A2 唔係減好多啫
巴打識諗
我宜家淨係想入到行咋 ~ discount 幾多都唔緊要
始終我冇audit經驗 冇諗過可以直接入A2
不過好擔心HR唔俾機會我in.. 所以諗緊報唔報埋fresh graduate
A2 會好d , 因為你呢種叫experience hire
A1 比較少呢個位入. 你同HR 講返想試A2 就ok , 其實fit 到要求
咁我有機會試吓同HR講啦
但係我其實最擔心係in都冇得in
巴打你身邊有冇人係bank MT轉big 4 而又成功
我報咗3間 搵咗人refer我 但係1個星期都冇消息 好心急
In 嘅機會因為你過咗peak season 報所以先少咗回音, 係timing 問題
都有MT/ GT 入返big 4 , 放心, 成功例子係有而我都知
一星期就冇咁快有得process , 加上你過咗best timing 報啫
big4 長期要人架啦
要入實入到既
不過聞說而家big4 hr 都唔夠人,做嘢可能會慢d

同埋如果你個fd 可以直接搵mgr/partner 比張cv 佢,可能會快d,經official 渠道做referral 好似要時間
不過當然睇佢哋係咪要人啦
唔該晒巴打 個心都定啲
我啲frd話hr policy refer人一定要經佢地個internal system
一dd 啦,跟official 就一定唔會有錯既
不過都係勸你回頭是岸啊施主
清有2間offer?
依家無non peak ,peak 都未完你可能都頂唔到仲講咩non peak ,我建議你同做big4 audit 朋友傾唔好聽講,仲要搵多幾個現職,唔係搵10年前上做五年前做上曬岸個啲,你就知自己幾on9

10年做partner ,唔係話無,你有無本事搵生意,你有本事搵到點解唔一開始做pb rm ,大把10年仲click 係senior man ,你唔係以為10年後定做到partner 唔使ot

你10年後見到無走嘅mt batchmate , 我驚你仲想喊
其實最簡單係咪入職前開個新既開糧户口
奉勸你再諗諗。
我感覺你呢一刻冇 project 到入黎做 auditor 果種24/7 都隨時 on-call 既壓力,所以先輕言要做 partner。
你應該考慮埋個 downside:要你返咁長時間冇休息你會唔會厭倦?朋輩約你星期五六日去玩但你要 decline 晒返去 ot 你制唔制?要你毫無保留地因應工作需要就 ot 到通宵達旦見天光你接受到?收完5點(早上)第二朝都係返10點喎,再收5點喎。無停手架喎。

人工係 compensate 兩樣野:入行門檻同辛苦程度。Audit 入行技術門檻唔係太 significant 啦,所以 audit 人工主要係 compensate 個辛苦程度。自由巿場 everything is correctly priced. 呢行號稱一年升一萬人工,咁既升幅的確比起銀行更吃香。但事實係佢只係為咗彌補咁 severe 咁無人性既 downside ,先衍生既 justified pricing。高升幅反而係反映呢行有幾閪幾惡做。

呢行每升一個 grade 就少50%人唔係無原因。走得既人不乏係感受到肉體同精神已經去到臨界點玩火。建議你同多啲 auditor fd (你 accounting major suppose 你有)傾下個工作壓力先。討論入唔入 audit ,數十幾廿個討論重點,都唔會輪到講有得做 partner 好威水呢回事先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞