黃師傅精心打造居屋 ~ 做工程 勉強無幸福

558 回覆
445 Like 33 Dislike
個客買冷氣間舖送安裝

咁個客就應該想慳筆錢唔俾黃CFU裝

黃cfu就睇住個客死再等佢搵返自己求救拍片
雪櫃放廁所門口
點解唔同個鞋櫃調轉?
好奇想知, 應該點做先啱?
見最後改咗D腸貼頂, 但原本個冷氣佬裝床邊係真係好西(雖然最後都係床邊, 但都應該貼頂好D掛)
2-3人員位?
點先間到2房?
公屋係咁分。

真係2-3人單位(居屋280呎)
呢個位唔整櫃咪得
老老實實,呢個位黃師傅冇錯

280呎住2-3人,唔整櫃係唔夠位放野

至於個爐,公道d講煤氣爐點都有十年命以上
真係換爐加大呎寸要修口都唔難,反正個位唔見光。
我指個爐果個位唔整櫃
隔離照做
其實都係差一格櫃
影響唔會好大
好過第日有事check爐又要拆個櫃板
隔離煮食爐啵你條抽油煙喉明裝?
真係細到痴撚線
比隻大狗住就得
住2個人真係痴撚線
住夠4個先叫擠迫戶

人口密度要去到5以下先穩陣有機會再調大單位
即係2-3人單位要住4-5人

人口密度=單位平方米/戶籍人數
冷氣安裝都有分明喉同暗喉
暗喉要另外俾錢
做喉上面巴打都講左最好要做埋下斜去水
就咁睇而家佢應該整左個木殼包左個明喉但變左高喉去水
黃師傅之後包人維修保養咪ok囉
希望佢個木殼有生口啦
貼頂真係唔知點去水
正常冷氣師傅唔會裝上頂
等睇昌師傅抽水
所以我寧願肉酸d, 都唔想高喉去水
睇到黃師傅整到咁,覺得招積仔都錯唔哂
公屋呢十幾年都係咁
標準做法
個女真係慘 冇自己一間房
可能黃師傳幾十年經驗識同人裝個泵呢
要高喉要裝泵基本安裝一定唔會包, 要一早講明, 無可能現場先同招積仔講要咁改法, 一般裝修公司都會代屋主同裝電器果邊事先協調, 佢冷氣呢一part好明顯就無協調過
冷氣果度一定係關錢銀事
冇可能嘈曬交,黃屍苦+業主會比佢繼續裝。
應該係當初冷氣工程錢,淨包普通安裝費(明喉)
去到現場冇人,冷氣師傅自己裝,黃屍苦就打比佢:我拆左個板比你,你d喉藏入去。
冷氣師傅:個工程唔包呢d既喎,你突然改,我要加錢(應該唔係平),今日做唔到,要改期再黎(再加錢)。
業主知道左衡量左價錢後,都係叫冷氣師傅繼續。
跟黃師傅做,到時漏水整壞下面隻門就入哂冷氣仔
加埋不銹鋼修口
嘩屌
戇撚鳩

個煤氣爐有任何問題都先執晒d嘢走,再拆晒d螺絲同個底板再整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞