黃師傅精心打造居屋 ~ 做工程 勉強無幸福

558 回覆
445 Like 33 Dislike
仲有無其他?
我唔信一間裝修公司從來都無試過甩轆
重點之後黃c fu有無整返先
Facebook gp有唔少

裝冷氣、廚櫃受唔到力呢啲我唔識評論,但佢之前啲片成日講到修圓角,又話幫屋主考慮乜乜乜,今次張床隻角隨時拮死人,而且趟門閂咗之後,樓梯位好易叉錯腳

仲有佢成日屌其他裝修鋅盆細,講到唔煮飯嘅家庭都會煮麵要洗煲,嗰期就集集都講自己整嘅鋅盆又合理,而家呢「屋主要求」嘛,明嘅
個問題係交貨後幾耐變成咁
不過都好難面板咁甩
依個師父手工一絕,年青人?
有冇人一聽到黃師傅:想幫人,想個行業好。
即刻好反感,
根本成個channel都係sell皇冠廚櫃,踩低人抬高自己。
成日企道德高地屌年青人
冷氣單野正常都唔會聽你黃師傅點,業主冇問題就照做。點解要聽你講,痴痴地線
廢老mode
好奇問 20年樓
全屋換地板,油油剷灰,換曬冷氣
要幾多$
如果汁埋廁所同廚房又要幾多$?
share link please
向各位公諸同好
咦 啲打手呢?
未起身

我初時覺得黃師傅啲嘢老土,但睇片手工唔差,講出嚟嘅價錢都合理

但越睇就越唔對路,同一樣嘢人哋做就錯哂,佢做就係「環境所限」「屋主要求」

例如而家呢集,佢之前又係鬧其他師傅將鋅盆同爐擺埋一齊,N個理由嚟嘈半集,講到啲後生唔識嘢

加入睇睇先
拍得片做kol自然背後有團隊
有人做PR, 有PR就自然在各論壇睇住
大家明啦,哈哈哈哈哈
角碼修吊櫃先經典比出邊啲師兄笑到仆街
呢度勁多盲撐打手

買一層樓已經好難

講真裝修又係另一件好痛苦既事

全世界都想賺業主錢

保持理性獨立思考好重要
呢個我覺得無話啱定唔啱 睇你想貪方便拎多個櫃擺嘢定點 好多公屋煤氣位都好柒要用櫃遮美觀啲 當然有咩時維修起上嚟好麻煩
力學呢啲我唔識,但我睇其他裝修係全個爐遮哂,純粹美觀,冇底板,有啲會加幾塊活動板放濕碎嘢

佢而家突半個爐出嚟,但個櫃又放唔到多嘢,有啲無謂
同埋佢既設計,唔知佢點煮飯,
蒸汽點處理,放近爐邊? 星盤邊? 洗衣機上面?
上面盡有人話我地依d咁多意見
根本唔入廚房,唔知廚房多雜物?
當然第一次睇條片,已經想問個飯煲點擺
個櫃做唔到成個遮曬 會變到個櫃好低 佢原意應該係一排櫃咁整齊返 唔好中間突個爐喺度 個爐遮得幾多就幾多 係好無謂但好多人都覺得咁係順眼啲
每呎當1000蚊裝修
電器面料另計
吸血鬼黃師傅整嗰小小野1呎$1000
又老土又核突又冇設計,
全爆一呎$500送全屋家私電器電制先係路
FB group見到有人講:
大概係講科普冷氣野

都話你隻黃老狗賤格無倫,正常冷氣售後“安裝工程”嘅基本範圍隻字不提,一味就踩人唔跟你嘅“裝修工程”嚟做,刻意混為一談就係為咗帶動外行人網上欺凌

而家我就略略介紹俾大家知,喺出面鋪頭買冷氣連安裝嘅一般流程同售後範圍

前面銷售不外乎選擇款式,匹數,功能同數量,有需要時會現場度呎睇環境(有無需要撘棚,搭喺邊,撘幾大之類因為棚錢係另外段呎計,仲要申請棚紙)呢啲嘢就唔詳細講喇

當決定好之後就要落訂,通常都係冷氣機嘅價錢,保障返就算客人撻訂,冷氣鋪都唔會砸“死貨”,然後尾數就可以當係安裝費,有啲會先錢後裝(先送貨),或者裝完先收

一般連安裝都係指最普通嘅明喉安裝,排喉駁喉抽真空入雪種等等基本動作,大概3~4千一部(分體機子母距離20呎內,視個別鋪頭而定)裝完點執“美觀”,就係裝修判頭或者屋主嘅事

而暗喉安裝就比較複雜,需要落訂前講明,再由師傅到現場睇位決定價錢

裝修中嘅單位,就要同判頭商議安裝時間同環境安排,例如邊個位要預留電線,去水喉點安排等等,因為材料同器械準備唔同,無可能即興

如果本身已經包哂殼,例如某啲私樓起樓嗰陣已經係暗喉要換機,重新拉喉用要開嘅“生口”大概$500一個,而且唔好預期會開得好靚,因為封嘅唔會係佢,要封生口有需要加錢

裝完試機,滿意收工

基礎嘅嘢講完,就講下大家最關心嘅
“安裝師傅喺乜嘢情況下有權say no(拒裝)”

1.安裝內容同落訂前講嘅唔同,明明要棚嘅無棚,師傅去到現場先求其開個位要人改暗裝等等

2.安裝冷氣位置不適宜裝機,例如太貼天花影響回風,太低唔夠斜水有可能塞喉甚至倒灌,掛機地方有跌機嘅危險性等

3.安裝位置不符合安裝指引,即係成日講嘅“拍機”

4.安裝以外嘅工作,例如要冷氣師傅埋完喉要自己封板先可以掛機,又或者係造殼包喉,鑿坑埋喉之類

以上第2同3點關係到售後保養問題,所以好大機會會“拒裝”,大家裝修嘅時候要特別注意,唔係發老脾就可以解決問題

冷氣工程我都係判俾人做,深入嘅細節可能要靠專科師傅補充
出咗part 2冇人講?
D打手同mirror 打手差唔多
吹到黃師傅菩薩心腸
又話裝修英雄

自從mirror 成功左之後
香港pr發現sell 良心,sell 努力就得
講完啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞